Спаначени кюфтенца с булгур


Продължаваме със здравословните храни и днес залагаме на богатия на желязо и витамини спанак и булгура, за който се твърди, че понижава кръвното налягане, нормализира обмяната на веществата и лекува възпаления.

Необходими продукти за 4 порции:
100 гр. булгур
300 гр. спанак
1 глава лук
1 яйце
½ филия пресен хляб
Щипка кимион
Сол и черен пипер на вкус
4 яйца за сервиране
олио 

Булгурът се сварява за около 5 минути. Прецежда се и се изсипва в купа.
Спанакът се измива и се попарва с гореща вода. Нарязва се на много ситно и се изсипва при булгура. Лукът се нарязва също на много ситно и се добавя към първите две съставки.
Половинката филийка хляб се натрошава на ситни трохи и се добавя заедно с кимиона към сместа. Яйцето се разбива и изсипва в купата, овкусява се със сол и черен пипер на вкус и всичко се омесва хубаво с ръце. Оформят се кюфтенца, като се притискат хубаво, за да не се разпаднат при пърженето. Запържват се хубаво от двете страни в олио на тефлонов тиган.
Междувременно се намазват 4 малки гювечета (или купички за печене на суфле) с олио и се поставят във фурната, докато тя загрява на 200°С. Когато е загряла, всяко яйце се чуква отделно в една от купичките и се запичат за 3 минутки – хем да се опекат, хем жълтъкът да остане леко рохкав. Изваждат се внимателно, за да не се разпаднат и се поставят върху кюфтенцата. 
Поднасят се със задължителната дневна доза чаша червено вино, което има свойството да намалява "лошия" холестерол, същевременно увеличавайки "добрия" и има антиоксидантно действие върху организма. 
  

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации