Здраве от Андите или "Майката на всички зърна"



Киноата е малко позната по нашите земи храна, но за сметка на това е изключително полезна и хранителна. Отглежда се в Южна Америка – Перу, Еквадор, Боливия, Колумбия от повече от 3000 години. За една от най-древните и мистични цивилизации Инките, киноата е била свещена култура и са я наричали „Майка на всички зърна”. Традиция било Императорът да засее първите за сезона семена, използвайки специални златни оръдия на труда.
След като завладяват Южна Америка испанските конкистадори се обръщали с насмешка към растението и даже се опитали да подтиснат неговото отглеждане заради мистичните й функции в религията на Инките. Заменили я с пшеница, която обаче нямала особено голям успех с виреенето толкова нависоко в Андите и затова били принудени да се примирят с киноата.
Киноата е зърноподобна култура, но всъщност принадлежи към семейство Щирови, към което принадлежат спанака и цвеклото. Поради специфичните си изисквания към климата се отглежда все още само по високите полета на Андите, на надморска височина 3000-4000 м. Местата, на които се отглежда са трудни за механизирана обработка, затова все още местните народи сеят, жънат и вършеят киноата с помощта на традиционни ръчни инструменти.
Растението има високо съдържание на протеини (около 14% от нейната маса). Източник е на голямо количество калций, който се усвоява от организма по-лесно в сравнение с този от прясното мляко и е много полезна за хора с непоносимост към лактоза, както и за вегани.  В малките зрънца се съдържат всички необходими на тялото ни 8 аминокиселини, както и витамини, фибри, магнезий, фосфор и желязо. Киноата не съдържа глутен, което го прави отново много подходящ за алергичните към него.

Киноата се приготвя изключително лесно – вари се във вода (съотношение киноа:вода – 1:2) за около 20-тина минути. След като се сварят, зърната увеличават обема си 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче.
Могат да се комбинират с различни продукти – зеленчуци, месо, риба или мюсли за здравословна закуска. Киноата може да замести подукти като кус-кус, булгур или ориз. За да илюстрираме, ще приготвим вкусна и здравословна салата Табуле, като вместо традиционната съставка булгур, ще използваме именно киноа.

Необходими продукти:
1 ч.ч. киноа
2 домата (или 6-7 чери домата, защото при тях не се налага да се бели ципата)
1 връзка магданоз
1 глава кромид лук
1 лимон
зехтин
сол на вкус

Киноата се изплаква и сварява в 2 ч.ч. вода. Доматите се обелват и нарязват на ситно. Магданозът и лукът също се нарязват на ситно.
Отцедената киноа се смесва със ситно нарязаните домати, магданоз и лук. Овкусява се със сока от лимона, зехтина и солта. 

Коментари

Популярни публикации