Пухкави ароматни палачинки с ванилия



Традиционно поне една събота от месеца трябва да стартира с палачинки. И за разнообразие тази събота ще направим пухкави палачинки (известни и като Американски палачинки) със събуждащ сетивата аромат на ванилия.

Необходими продукти:
2 броя яйца
2 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
250 мл. мляко
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
щипка сол
ванилова есенция
масло за намазване на готовите палачинки

Двете яйца се разбиват с 2 с.л. захар. Добавят се брашното, пресято с бакпулвера, олиото, захарта и солта. Постепенно се долива и млякото и ваниловата есенция. Щом сместа се хомогенизира, е готова за тигана.
Тефлонов тиган се нагрява на средно силен котлон. За да станат малки пухкави палачинки, се изсипва половин черпак от сместа, без да се разстила по тигана (при традиционните палачинки обикновено се изсипва един пълен черпак и се разстила, за да се получи равномерно кръгла и тънка палачинка).
Когато палачинката се надуе леко от бакпулвера, се обръща от другата страна. Готовата страна се намазва с масло. След като се опече и втората страна, се слага в чиния и се намазва с масло. Нареждат се една върху друга, като по този начин всяка следваща попива маслото на предната.
От тази смес се получават 9 палачинки, достатъчни за изпълнена със зашеметяващ аромат и вкус закуска за двама. 
А ето и една идея за романтично поднасяне на готовата закуска: с формичка за сладки се прави  сърце в средата на една от палачинките. Нареждат се две цели палачинки в чиния, а тази със сърцето се поставя отгоре. Сърцето се запълва с течен шоколад, плодово сладко или мед (според индивидуалните предпочитанията).
При разрязване се усеща страхотния аромат на ванилия, а ако се консумират с прясно изцеден фреш и капучино с канела се получава експлозия на аромати и вкусове за страхотен старт на уикенда.


Коментари

Популярни публикации