Ciao Italia


Обикновено зимата е сезонът, през който най-малко пътувам, но за сметка на това, гледам да посещавам повече интересни местенца в столицата.
Като почитател на италианската кухня и хубавото вино, останах приятно изненадана от едно заведение в центъра на столицата – Ciccione. Като изключим трудностите, които срещам в произнасяне на името, всичко останало е една кулинарна и културна идилия, защото открих непознати за мен досега италиански продукти на нестандартно място.
Но да започнем от начало къде и как да го откриеш.  
Вървиш си по улица Христо Белчев и стигайки номер 6 забелязваш примамливо магазинче с отрупани витрини с колбаси, сирена, сандвичи, пицети и вина. Но зад (или по-точно казано под) това, което прилича на обикновена италианска бакалия, се намира приятно уютно местенце, където можеш да изпиеш с приятели една бутилка Шираз Монтепиетрозо и да вкусвате от платото с  тънко нарязани прошуто Крудо, Мортадела Пистаки, салами Вентричина и Милано, чабата със сушени домати. Препоръчително е да се обадите предварително за резервация, защото местенцето е доста посещавано и възможността да не си намерите свободна маса е голяма.
Снимки http://ciccione.bg/

Аз лично се впечатлявам най-много от сирена – освен познатите моцарела, пармезан, маскарпоне и рикота, открих и някои съвсем непознати, но чудна компания за вино – грана падано, пушена скаморца, азиаго, проволоне и стракино. Италианците са известни и с тестените си изделия, от които тук можете да опитате багета, чабата, фермерски хляб, ковашки хляб и впечатляващия хляб с 6 вида брашна и смокини. 5 вида зехтин, ориз арборио и ориз карнароли, специални брашна за пица и над 10 вида салами – има още, но най-добре да се види и опита на място.
Buon appetito.

Коментари

Популярни публикации