Авокадото - полезно и вкусно

Все още считан по нашите земи за екзотичен, този интересен плод е изключително полезен и заслужава да присъства по-често в менюто на всеки. Произхожда от Централна Америка и му е отредено съществено място в местната кухня – едно от най-характерните мексикански ястия Гуакамоле се приготвя от авокадо още от времето на Ацтеките.
Интересни факти за авокадото са това, че голямата „костилка” във вътрешността на плода, всъщност представлява семка, а самият плод узрява едва след като бъде откъснат от дървото. Затова, ако в магазина ви се стори, че авокадото е зелено, не се притеснявайте, защото след като бъде откъснато му трябват до 10 дни, за да узрее напълно.  
И следва най-важното за плода – неговите хранителни качества, а именно:
-          - Съдържа повече калий от бананите
-          - Има най-високо съдържание на белтъци в сравнение с всички останали плодове
-          - Съдържа много витамини - витамин К, витамини С, А, D, E и витамини от групата В
-          - Богато е на омега-6 ненаситени мастни киселини, които според изследвания на специалисти предпазват от сърдечно-съдови заболявания, подобряват функционирането на нервната система и подсилват имунната система
-          - Съдържа фолиева киселина и глутатион, които също са полезни за сърцето.  
И ако всичко това не е достатъчно да ви накара да го включите в хранителното си меню, ето една вкусна и лесна рецепта за сандвичи с авокадо, която трябва да изпробвате поне веднъж сутрин преди да изхвърчите за работа. Ще ви засити и зареди с енергия, а същевременно се приготвя много лесно и бързо.

Необходими продукти за една порция:
1 добре узряло авокадо
100 гр. меко сирене или крема сирене
черен пипер на вкус
2 броя препечени филийки

Намачкайте хубаво сиренето и авокадото, но не е задължително да става на пюре – може да оставите няколко по-големи парченца от плода. Добавете черен пипер според своя вкус и намажете филийките обилно. Накрая поръсете отгоре с още малко черен пипер.

И най-важната част – консумирайте на спокойствие седнали поне 10 минути. Създайте си навик да се храните сутрин преди работа. Можете и да си приготвите сандвичите вкъщи и да ги хапнете на работа. Добър апетит! 

Коментари

Популярни публикации