Една купа с банани и два бананови десерта

Когато мили приятели ти дойдат на гости и ти донесат цяла купа с банани, не ти остава нищо друго, освен да приготвиш десерти с тях. Един здравословен бананов сладкиш, специално за най-малкия член на семейството и един разкошно сладък бананов пудинг, специално за съпруга ми, който си поръча именно това. И тъй като не исках да използвам никакви прахчета и готови смеси, изрових от старите кулинарни книги една ретро рецепта за ванилов пудинг, която адаптирах за моите цели. Малко е сложна, но крайният резултат ви гарантирам, че си заслужава всички панички, купички и бъркалки, които ще изцапаме :)

Черпя ви тези две разкошни бананови рецепти :)


Бананов сладкиш



Необходими продукти:
2 яйца
40 мл олио
20 мл разтопено краве масло
80 г кафява захар
3 узрели банана
160 г брашно от лимец
1 с.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 щипка канела

Загряваме фурната на 180 градуса.

Намазваме хубаво с малко масло дъното и стените на правоъгълна тавичка. На дъното поставяме единия банан, нарязан по дължина на две половинки.

С миксер разбиваме яйцата и захарта. Добавяме олиото, маслото и намачканите банани и продължаваме да бъркаме.

В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, канелата и солта и ги добавяме към течната смес. Бъркаме за кратко, докато съставките се смесят хубаво.

Изливаме сместа в тавата и печем за 20-тина минутки или до суха клечка.

Изваждаме тавата от фурната и я обръщаме върху подходящ съд.


Сладкишът става сочен, ароматен и приятно сладък, без да е прекалено, което го прави чудесен за дечицата :)


Ретро бананов пудинг



Необходими продукти:
3 жълтъка
3 узрели банана
3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
2 с.л. краве масло
1 щипка ванилия

В купичка разтопяваме маслото и добавяме ванилията.

В друга купа разбиваме жълтъците.

В трета купа намачкваме хубаво един от бананите.

В тенджера с дебело дъно загряваме прясното мляко. Не трябва да кипва.

През това време в отделна суха купа смесваме брашното, захарта и солта. Когато млякото се стопли, ги изливаме постепенно при брашното с постоянно бъркане.

Връщаме получената смес в тенджерата и я поставяме отново на котлона на слаб огън. Бъркаме постоянно, докато сместа се сгъсти (отнема около 10-тина минутки).

Внимателно изливаме малка част от получения крем при жълтъците и разбъркваме хубаво. Изливаме жълтъците в тенджерата и отново бъркаме на котлона около 10-тина минутки, като бъркаме постоянно.

Когато кремът се сгъсти хубаво, махаме тенджерата от котлона и добавяме вътре маслото и банана. Разбъркваме и оставяме да се охлади за 10-тина минутки.

По желание може да излеем пудинга в отделни десертни чашки или в една голяма купа (аз го излях в купата подарък, която дойде заедно с бананите :)

Отново по желание може да декорираме с нарязаните банани и бисквити на вкус.

Коментари

Популярни публикации