Ябълкови кексчета с лек карамелен сос
С фурми можем да приготвим много сладки печива, в чийто вкус никой няма да успее да различи липсата на захар. Днес ви предлагам една рецепта за ябълкови кексчета, които са перфектното десертно лакомство за малки и големи.
В добавка за тези, които си падат по сочните сладки десерти, имам и един малко по-лек вариант на карамелен сос, който по принцип се приготвя със сметана, но ние ще използваме съвсем малко масло, захар и прясно мляко.
В блендер смиламе фурмите, орехите, яйцата и олиото.
Прехвърляме в купа и добавяме настърганата на ситно ябълка и прясното мляко и разбъркваме хубаво.
Добавяме смесените брашно, бакпулвер и канела и бъркаме, докато получим еднородна смес.
Прехвърляме във формичките за кексчета (или мъфини) и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-40 минути или до суха клечка.
Смесваме съставките за карамеления сос в малка тенджерка и ги поставяме на котлона. Бъркаме постоянно, за да се разтопи маслото и захарта и варим на умерен огън за 4-5 минутки, докато сосчето започне да се сгъстява. Изсипваме го в студена кана, за да изстине.
Когато кексчетата са изстинали, ги поливаме със сосчето и ги оставяме да престоят час-два, докато станат сочни и неустоими за хапване.
В добавка за тези, които си падат по сочните сладки десерти, имам и един малко по-лек вариант на карамелен сос, който по принцип се приготвя със сметана, но ние ще използваме съвсем малко масло, захар и прясно мляко.
Необходими продукти за 12 кексчета:
2 яйца
8 обезкостени фурми
3 с.л. накълцани орехчета
100 мл олио
200 мл прясно мляко
1 ябълка
100 г брашно от елда
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
Необходими продукти за карамеления сос:
3 с.л. краве масло
4 с.л. кафява захар
2 с.л. прясно мляко
В блендер смиламе фурмите, орехите, яйцата и олиото.
Прехвърляме в купа и добавяме настърганата на ситно ябълка и прясното мляко и разбъркваме хубаво.
Добавяме смесените брашно, бакпулвер и канела и бъркаме, докато получим еднородна смес.
Прехвърляме във формичките за кексчета (или мъфини) и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-40 минути или до суха клечка.
Смесваме съставките за карамеления сос в малка тенджерка и ги поставяме на котлона. Бъркаме постоянно, за да се разтопи маслото и захарта и варим на умерен огън за 4-5 минутки, докато сосчето започне да се сгъстява. Изсипваме го в студена кана, за да изстине.
Когато кексчетата са изстинали, ги поливаме със сосчето и ги оставяме да престоят час-два, докато станат сочни и неустоими за хапване.
Коментари
Публикуване на коментар