Морковени къпкейкове с два вида глазура от извара, моркови и авокадо
Отдавна не бях правила къпкейкове. Всъщност всеки мъфин може да се превърне в разкошен къпкейк, когато го украсим с подходящата глазура. Така тези обикновени морковени мъфини се сдобиха с титлата къпкейкове, след като ги намазах с нежна глазура от извара, авокадо и морков. Малкият ги гледаше с голям интерес и излапа няколко за закуска с още по-голям апетит.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подреждаме хартиени кошнички в тавичка за мъфини.
Разтваряме содата в киселото мляко и оставяме да шупне.
Разбиваме яйцата и добавяме шупналото кисело мляко и зехтина и разбъркваме.
Добавяме морковите и отново бъркаме.
В купа смесваме брашното и солта и ги добавяме постепенно към мокрите съставки, като бъркаме на лека степен.
Изливаме сместа във формичките и печем за 30-тина минутки или докато клечка за зъби, забита в някой от мъфините, излезе суха.
Изваждаме мъфините и ги оставяме да изстинат върху решетка или студен плот.
Приготвяме глазурите, като пасираме изварата със зехтина и малко вода. Водата я добавям постепенно, като количеството преценявам според конситенцията, която търся.
Разделяме сместа на две равни части. В едната добавяме намачканото авокадо, а в другата рендосания на ситно морков. Пасираме отново двете смеси, докато получим гладки глазури.
Поднасяме кексчетата намазани с глазурите, като може и да ги комбинираме за повече цвят и разнообразие.
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2/3 ч.ч. зехтин или слънчогледово олио
1 ч.ч. настъргани на ситно моркови
1 и 1/2 ч.ч. брашно от спелта
1 щипка сол
За глазурата:
1 ч.ч. извара
2 с.л.зехтин
1/2 авокадо
1 морков
4-6 с.л. вода
Загряваме фурната на 180 градуса.
Подреждаме хартиени кошнички в тавичка за мъфини.
Разтваряме содата в киселото мляко и оставяме да шупне.
Разбиваме яйцата и добавяме шупналото кисело мляко и зехтина и разбъркваме.
Добавяме морковите и отново бъркаме.
В купа смесваме брашното и солта и ги добавяме постепенно към мокрите съставки, като бъркаме на лека степен.
Изливаме сместа във формичките и печем за 30-тина минутки или докато клечка за зъби, забита в някой от мъфините, излезе суха.
Изваждаме мъфините и ги оставяме да изстинат върху решетка или студен плот.
Приготвяме глазурите, като пасираме изварата със зехтина и малко вода. Водата я добавям постепенно, като количеството преценявам според конситенцията, която търся.
Разделяме сместа на две равни части. В едната добавяме намачканото авокадо, а в другата рендосания на ситно морков. Пасираме отново двете смеси, докато получим гладки глазури.
Поднасяме кексчетата намазани с глазурите, като може и да ги комбинираме за повече цвят и разнообразие.
Коментари
Публикуване на коментар