Кафяв ориз със зеленчуци, джинджифил и къри
Понякога имам нужда да извадя от горещата фурна тава, пълна със силни пикантни аромати. Тогава приготвям нещо с индийски нотки. С три любими мои съставки - джинджифил, къри и куркума. Същинска радост за сетивата! Предлагам ви една много лесна рецепта за кафяв ориз (още една ароматна съставка, която си струва да имате под ръка в кухненския шкаф) със зеленчуци и събуждащи апетита подправки.
Накисваме ориза предварително за 8-12 часа.
Загряваме олиото и запържваме накълцания на ситно лук. Добавяме нарязаните на ситно моркови и пържим за 4-5 минутки.
Добавяме пресованите скилидки чесън, джинджифила, кърито, куркумата и солта и разбъркваме хубаво.
Добавяме отцедения и изплакнат ориз и го запържваме с малко вода за 3-4 минутки.
Добавяме 1 ч.ч. вода и оставяме да се готви на котлона.
Когато оризът поеме водата, добавяме още 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, добавяме зеления боб и оставяме да покъкри малко на умерен огън.
Преместваме в загрятата на 180 градуса фурна и печем до пълна готовност на ориза. Ако има нужда, доливаме още топла вода.
Накрая поръсваме с накълцания магданоз и печем още 1-2 минутки.
Необходими продукти:
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. кафяв ориз
2 скилидки чесън
1 ч.ч. замразен зелен боб
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1/2 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
6-8 стръка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус
Накисваме ориза предварително за 8-12 часа.
Загряваме олиото и запържваме накълцания на ситно лук. Добавяме нарязаните на ситно моркови и пържим за 4-5 минутки.
Добавяме пресованите скилидки чесън, джинджифила, кърито, куркумата и солта и разбъркваме хубаво.
Добавяме отцедения и изплакнат ориз и го запържваме с малко вода за 3-4 минутки.
Добавяме 1 ч.ч. вода и оставяме да се готви на котлона.
Когато оризът поеме водата, добавяме още 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, добавяме зеления боб и оставяме да покъкри малко на умерен огън.
Преместваме в загрятата на 180 градуса фурна и печем до пълна готовност на ориза. Ако има нужда, доливаме още топла вода.
Накрая поръсваме с накълцания магданоз и печем още 1-2 минутки.
Коментари
Публикуване на коментар