Тиквени мадлени

Все още имаме домашни тикви вкъщи и все още експериментите с тях продължават! :) Дойде ред на любим мой лек десерт за кафе, а именно мадлени. Определено си заслужава да инвестирате в купуването на тавичка за мадлени, защото, подобно на мъфините, този сладкиш се приготвя лесно и е чудесен за хапване с кафенце или чайче, за почерпка на гости или бърза закуска на крак. Този вариант с тиква не е прекалено сладък, но е много ароматен и даже малкият ми син си хапна с удоволствие 2 мадленки на закуска :) 



Необходими продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. пюре от тиква* 
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
1 щипка сол

*За тиквеното пюре изпичам на фурна тиквата в намазана с масло тавичка и пюрирам с 2 с.л. топло прясно мляко.


Загряваме фурната на 180 градуса.

Намазваме тавичка за мадлени с масло и поръсваме с малко брашно.

Разбиваме с миксер яйцата и захарта. Добавяме маслото и тиквеното пюре и разбъркваме.

В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и останалите подправки. Добавяме ги към течните съставки при непрекъснато бъркане на ниска степен.

Разпределяме сместа във формичката. Аз използвам чаена лъжичка и сипвам по една пълна лъжичка във всяка формичка. От цялата смес получавам 2 тавички с мадлени.

Печем в загрятата фурна за 10-15 минутки или докато ръбчетата на мадлените станат златисти.

Изваждаме тавичката от фурната и оставяме да изстинат за 5 минутки в нея, след което ги преместваме върху решетка или чиния.


Ако ви допадат, пробвайте и тази рецепта за класически мадлени

Коментари

Популярни публикации