Сиренки с чубрица
Повечето бебета и малките деца обичат да гризат всякакви тестени произведения - хляб, питки, солети, бисквити и пр., за да си чешат венците и да упражняват дъвкателните си умения. Моят малък палавник не прави изключение и затова редовно му пека закуски у дома.
Сиренките са си класика, а тази рецепта се получи след няколко опита и експериментиране със съставките и количествата. На мен лично толкова много ми харесаха, че изядох една гореща сиренка секунди, след като ги извадих от фурната, уж за да пробвам само дали са се изпекли хубаво...
Загряваме фурната на 200 градуса.
Покриваме голяма плоска тава с хартия за печене.
Разбъркваме содата в киселото мляко и оставяме за няколко минути да шупне.
В купа изсипваме млякото и добавяме маслото и сиренето. Разбъркваме хубаво с шпатула или дървена лъжица и добавяме брашното и чубрицата. Бъркаме отново, докато получим лепкаво тесто.
С ръце оформяме средно големи топки (аз получих 8) и ги подреждаме в тавата. Притискаме леко всяка топка, така че да се сплескат и оформяме в средата малки кладенчета. В тях сипваме по 1/3 ч.л. гхи или малко краве масло.
Печем за 25-30 минутки или докато сиренките покафенеят.
Сиренките са си класика, а тази рецепта се получи след няколко опита и експериментиране със съставките и количествата. На мен лично толкова много ми харесаха, че изядох една гореща сиренка секунди, след като ги извадих от фурната, уж за да пробвам само дали са се изпекли хубаво...
Необходими продукти:
400 мл кисело мляко
1 ч.л. сода
2 с.л. гхи
2 ч.ч. натрошено сирене (предварително изкиснато за децата)
3 ч.ч. брашно от лимец (или пълнозърнесто брашно)
1 ч.л. чубрица
Загряваме фурната на 200 градуса.
Покриваме голяма плоска тава с хартия за печене.
Разбъркваме содата в киселото мляко и оставяме за няколко минути да шупне.
В купа изсипваме млякото и добавяме маслото и сиренето. Разбъркваме хубаво с шпатула или дървена лъжица и добавяме брашното и чубрицата. Бъркаме отново, докато получим лепкаво тесто.
С ръце оформяме средно големи топки (аз получих 8) и ги подреждаме в тавата. Притискаме леко всяка топка, така че да се сплескат и оформяме в средата малки кладенчета. В тях сипваме по 1/3 ч.л. гхи или малко краве масло.
Печем за 25-30 минутки или докато сиренките покафенеят.
Коментари
Публикуване на коментар