Сиренки с чубрица

Повечето бебета и малките деца обичат да гризат всякакви тестени произведения - хляб, питки, солети, бисквити и пр., за да си чешат венците и да упражняват дъвкателните си умения. Моят малък палавник не прави изключение и затова редовно му пека закуски у дома.

Сиренките са си класика, а тази рецепта се получи след няколко опита и експериментиране със съставките и количествата. На мен лично толкова много ми харесаха, че изядох една гореща сиренка секунди, след като ги извадих от фурната, уж за да пробвам само дали са се изпекли хубаво...



Необходими продукти:
400 мл кисело мляко
1 ч.л. сода
2 с.л. гхи 
2 ч.ч. натрошено сирене (предварително изкиснато за децата)
3 ч.ч. брашно от лимец (или пълнозърнесто брашно)
1 ч.л. чубрица

Загряваме фурната на 200 градуса.

Покриваме голяма плоска тава с хартия за печене.

Разбъркваме содата в киселото мляко и оставяме за няколко минути да шупне.

В купа изсипваме млякото и добавяме маслото и сиренето. Разбъркваме хубаво с шпатула или дървена лъжица и добавяме брашното и чубрицата. Бъркаме отново, докато получим лепкаво тесто.

С ръце оформяме средно големи топки (аз получих 8) и ги подреждаме в тавата. Притискаме леко всяка топка, така че да се сплескат и оформяме в средата малки кладенчета. В тях сипваме по 1/3 ч.л. гхи или малко краве масло.

Печем за 25-30 минутки или докато сиренките покафенеят.

Коментари

Популярни публикации