Мусака с елда
Има ли човек, който да не обича мусака? Дори и да не сте фенове на месото, има чудесен вариант на това класическо ястие, в който не се налага да използвате кайма. Елдата е отличен заместител на месото, като на пръв поглед никой няма и да разбере, че поднасяте вегетарианска мусака. Вкусовите й качества не отстъпват по нищо на оригинала. Именно заради това тази рецепта се превърна в моя любима, след като реших да си направя малка почивка от месото. Предлагам я и на вас като алтернатива на класическата рецепта за мусака с кайма и картофи.
Накисваме елдата за 2-3 часа.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Загряваме олиото и запържваме накълцаните на ситно лук и морков. Когато лукът омекне, добавяме отцедената елда, обелените и нарязани на ситно домати, червения пипер, чубрицата и солта. Разбъркаме и оставяме образувалия се доматен сос да покъкри за 5-6 минутки.
Обелваме и нарязваме картофите на дребни кубчета. Добавяме ги към елдата заедно с 2 ч.ч. вода. Оставяме да се поготви на котлона за още 5-6 минутки, след което преместваме във фурната.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата и добавяме киселото мляко и солта.
Периодично разбъркваме картофите и доливаме по малко вода, ако се налага.
Когато картофите са изпечени, изливаме заливката и печем на 180 градуса, докато яйцата се сготвят и заливката се стегне.
Необходими продукти:
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. елда
1 кг картофи
2 едри домата
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
сол на вкус
за заливката:
400 мл кисело мляко
4 яйца
щипка сол
Накисваме елдата за 2-3 часа.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Загряваме олиото и запържваме накълцаните на ситно лук и морков. Когато лукът омекне, добавяме отцедената елда, обелените и нарязани на ситно домати, червения пипер, чубрицата и солта. Разбъркаме и оставяме образувалия се доматен сос да покъкри за 5-6 минутки.
Обелваме и нарязваме картофите на дребни кубчета. Добавяме ги към елдата заедно с 2 ч.ч. вода. Оставяме да се поготви на котлона за още 5-6 минутки, след което преместваме във фурната.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцата и добавяме киселото мляко и солта.
Периодично разбъркваме картофите и доливаме по малко вода, ако се налага.
Когато картофите са изпечени, изливаме заливката и печем на 180 градуса, докато яйцата се сготвят и заливката се стегне.
Коментари
Публикуване на коментар