Зеленчукова запеканка с извара и горчица
Това е поредната супер лесна рецепта, която тествах наскоро. Като изключим рендосването, всички останали стъпки не отнемат почти никакво време. Идеята да добавя горчица дойде от друга рецепта, която прочетох в едно кулинарно списание, но се оказа чудесна, защото този продукт отлично разнообразява обикновената запеканка. Вместо извара можете да използвате сирене, но тя прави запеканката по-лека и ниско калорично.
Използвах целина, защото нямах под ръка достатъчно тиквички или картофи, но и този избор се оказа добър, защото целината и горчицата си отиват много. Ако на вас не ви допада, използвайте повече тиквички или картофи.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Настъргваме на едро морковите, тиквичките и целината.
Нарязваме на ситно лука.
Смесваме зеленчуците в тавичка и добавяме накълцания на ситно копър и солта.
В купа разбиваме яйцата и добавяме зехтина, изварата, горчицата, водата и черния пипер.
Изливаме сместа в тавата и разбъркваме, за да я разпределим равномерно. Ако ви се стори, че няма достатъчно течност, добавете още малко вода. Зеленчуците не трябва да "плуват" в сместа, но трябва да изглеждат сочни.
Печем за 25-30-тина минутки или докато зеленчуците се изпекат хубаво и получим хрупкава коричка по края.
Поднесете със свежа листна или доматена салата.
Използвах целина, защото нямах под ръка достатъчно тиквички или картофи, но и този избор се оказа добър, защото целината и горчицата си отиват много. Ако на вас не ви допада, използвайте повече тиквички или картофи.
Необходими продукти:
2 моркова
2 тиквички
1/3 глава целина
1 глава лук
2 ч.ч. извара
4 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. вода
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. вода
2 с.л. мека горчица
6-8 стръка копър
сол и черен пипер на вкус
Загряваме фурната на 180 градуса.
Настъргваме на едро морковите, тиквичките и целината.
Нарязваме на ситно лука.
Смесваме зеленчуците в тавичка и добавяме накълцания на ситно копър и солта.
В купа разбиваме яйцата и добавяме зехтина, изварата, горчицата, водата и черния пипер.
Изливаме сместа в тавата и разбъркваме, за да я разпределим равномерно. Ако ви се стори, че няма достатъчно течност, добавете още малко вода. Зеленчуците не трябва да "плуват" в сместа, но трябва да изглеждат сочни.
Печем за 25-30-тина минутки или докато зеленчуците се изпекат хубаво и получим хрупкава коричка по края.
Поднесете със свежа листна или доматена салата.
Коментари
Публикуване на коментар