Пататник
Приготвянето на пататник винаги ме кара да се чувствам чудесно, защото събужда спомени за приятни пътешествия в Родопите. Ако искам да почувствам автентичния български дух, стягам багажа и тръгвам из необятния планински масив или просто изпичам един ароматен пататник.
Загряваме фурната на 180 градуса.
Ако имате широк тиган с падаща дръжка или метална тава, я използвайте, защото ще готвим комбинирано на котлон и фурна.
Загряваме олиото в тигана и запържваме лука. Когато лукът омекне, добавяме картофите. Пържим ги за 4-5 минутки, като разбъркваме често.
В купа разбиваме яйцата, добавяме водата, сиренето и подправките.
Изливаме яйчената смес при картофите и разбъркваме хубаво. Подреждаме нарязания на тънко домат. Преместваме тигана във фурната и печем за 25-30-тина минутки или докато картофите се изпекат.
Необходими продукти:
1 кг картофи, обелени и едро настъргани
1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
6 яйца
400 г бяло саламурено сирене, натрошено
1 ч.ч. вода
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио
1/2 домат
Загряваме фурната на 180 градуса.
Ако имате широк тиган с падаща дръжка или метална тава, я използвайте, защото ще готвим комбинирано на котлон и фурна.
Загряваме олиото в тигана и запържваме лука. Когато лукът омекне, добавяме картофите. Пържим ги за 4-5 минутки, като разбъркваме често.
В купа разбиваме яйцата, добавяме водата, сиренето и подправките.
Изливаме яйчената смес при картофите и разбъркваме хубаво. Подреждаме нарязания на тънко домат. Преместваме тигана във фурната и печем за 25-30-тина минутки или докато картофите се изпекат.
Коментари
Публикуване на коментар