Солен хлебен пудинг

"Грехота е да се изхвърля хляб" казват старите хора на село, а една българска поговорка гласи "Никой не е по-голям от Хляба." Чичо ми, който едно време пътуваше много в чужбина по работа, разказваше, че в арабските страни дори и богатите семейства събират всяко парче стар хляб и го хвърлят под някое дърво за храна на птиците. Ако не го изядат птичките, когато завали хлябът ще се разтвори и ще нахрани дървото.

Тези мъдрости съм запомнила и се старая да използвам всяко парче стар хляб у дома, като го трансформирам с помощта на различни съставки. Ако разполагате с изсъхнал хляб, винаги можете да си приготвите солен или сладък хлебен пудинг. Сега ще ви представя една моя вариация на солен пудинг, а в скоро време ще експериментираме заедно и със сладки варианти.


Необходими продукти:
1/2 хляб 
1 домат
2 тънки стръка пресен лук
2 ч.ч. настърган кашкавал
5 яйца
500 мл прясно мляко
3 ч.л. мека горчица
2 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус

Загряваме фурната на 180 градуса.

Накълцваме на много ситно домата и пресния лук и ги смесваме.

Разбиваме яйцата и добавяме млякото, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркваме хубаво.

Намазваме дъното и стената на тавичка с маслото.

Нарязваме хляба на тънки филийки и покриваме тавата с част от тях. Ако трябва, разрязваме филийките на по-малки парчета, за да запълним дупките.

Поръсваме филийките с половината накълцани домати и лук. Отгоре поръсваме с 1/3 от кашкавала.

Подреждаме отгоре втори пласт филийки. Поръсваме ги с останалите домати и лук и половината от останалия кашкавал.

Отгоре подреждаме последните филийки хляб, изливаме яйчената смес и поръсваме с останалия кашкавал.

Печем във фурната за 30-тина минутки или докато кашкавалът получи кафеникав загар.





Коментари

Популярни публикации