Пълнозърнести спагети с песто с грах и хрупкав бекон
Ако постоянно търсите нови и вкусни сосове за домашната паста, днес ще ви представя една чудесна идея за свежо, евтино и лесно за приготвяне песто. Това е модификация на традиционното босилково песто, но е по-евтино, тъй като ще пропуснем скъпите кедрови ядки, а на тяхно място ще добавим грах, който ще помогне да получим повече сос с по-мека консистенция и за по-малко пари.
Сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката.
В хаванче или в блендер поставяме чесъна, щипка сол, пресния босилек, лимоновия сок и пармезана и ги смиламе. Постепенно добавяме зехтина.
Когато получим хубава хомогенна смес, добавяме граха. Смиламе всичко, така че да останат няколко по-едро смлени или цели грахчета.
Накрая овкусяваме с още сол, ако има нужда, и черен пипер на вкус.
Загряваме сух тиган с незалепващо покритие и запичаме накълцания на ситно бекон. Готов е, когато краищата му придобият ароматна карамелизирана коричка.
Отцеждаме водата от спагетите, като оставяме малко количество от нея, за да бъде пастата по-сочна. Както са в тенджерата ги объркваме с половината песто.
Разпределяме спагетите в 2 чинии, отгоре добавяме останалото песто и поръсваме с хрупкавия бекон.
Необходими продукти за 2 порции:
200 г пълнозърнести спагети
1 скилидка чесън
1/2 връзка или 5-6 стръка пресен босилек
3 с.л. прясно настърган пармезан
5 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
200 г грах от консерва или замразен
80 г пушен бекон, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
Сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката.
В хаванче или в блендер поставяме чесъна, щипка сол, пресния босилек, лимоновия сок и пармезана и ги смиламе. Постепенно добавяме зехтина.
Когато получим хубава хомогенна смес, добавяме граха. Смиламе всичко, така че да останат няколко по-едро смлени или цели грахчета.
Накрая овкусяваме с още сол, ако има нужда, и черен пипер на вкус.
Загряваме сух тиган с незалепващо покритие и запичаме накълцания на ситно бекон. Готов е, когато краищата му придобият ароматна карамелизирана коричка.
Отцеждаме водата от спагетите, като оставяме малко количество от нея, за да бъде пастата по-сочна. Както са в тенджерата ги объркваме с половината песто.
Разпределяме спагетите в 2 чинии, отгоре добавяме останалото песто и поръсваме с хрупкавия бекон.
Коментари
Публикуване на коментар