Пилаф с булгур и праз
Пилафът е едно от най-характерните за ориенталската кухня ястия и според легенди е било сред любимите ястия на монголския завоевател и държавник Чингис хан. Среща се на трапезите на турската, индийската, арменската, иранската, азербайджанската и редица други кухни в Азия. Като цяло представлява ястие от ориз и месо, но има и множество вариации, които включват само ориз и зеленчуци или в които оризът е заместен с булгур. Именно такава вариация ще ви предложа аз.
В малък тиган загряваме 2 с.л. масло и запържваме фидето, докато придобие златист цвят. Отстраняваме тигана от огъня.
Загряваме останалото масло в дълбок тиган и запържваме нарязания на ситно лук.
Добавяме праза, нарязан по диагонал на дълги парченца. Овкусяваме със солта и готвим 1-2 минутки.
Добавяме булгура и запържваме за още 1-2 минутки. Наливаме 2 ч.ч. вода, добавяме фидето и похлупваме. Готвим, докато булгурът се свари.
Ако се налага, доливаме малко гореща вода.
Необходими продукти:
1 ч.ч. булгур
1 глава лук
2 стръка праз лук
1/2 ч.ч. фиде
5 с.л. масло
сол на вкус
В малък тиган загряваме 2 с.л. масло и запържваме фидето, докато придобие златист цвят. Отстраняваме тигана от огъня.
Загряваме останалото масло в дълбок тиган и запържваме нарязания на ситно лук.
Добавяме праза, нарязан по диагонал на дълги парченца. Овкусяваме със солта и готвим 1-2 минутки.
Добавяме булгура и запържваме за още 1-2 минутки. Наливаме 2 ч.ч. вода, добавяме фидето и похлупваме. Готвим, докато булгурът се свари.
Ако се налага, доливаме малко гореща вода.
Коментари
Публикуване на коментар