Шоколадово брауни с чили
Комбинацията от шоколад и чили е нещо, което съм пробвала много пъти в различни десерти, но едва сега реших да изпробвам да приготвя подобен десерт собственоръчно. Когато пробвате това брауни, първо ще усетите наситения шоколадов вкус, а след това ще ви зашемети пикантността му. Тя е лека, вълнуваща и действа възбуждащо не само на апетита... Ако очаквате гости за вечеря, ги изненадайте с този десерт. Ако пък търсите идея за завършек на романтична вечеря, това е най-добрият избор.
В тенджерка на слаб огън разтопяваме маслото, какаото и захарта. Бъркаме постоянно, докато получим еднородна смес. Отстраняваме от огъня и прехвърляме сместа в купа. Бъркаме 1-2 минутки, за да изстине леко.
Накълцваме шоколада на ситно и добавяме половината към сместа, като разбъркваме хубаво.
Разбиваме яйцата и ги добавяме на тънка струйка към какаовата смес, като бъркаме постоянно. Трябва да го направим много внимателно, тъй като от топлината на какаовата смес яйцата може да се сготвят.
Пресяваме брашното и го смесваме с чилито. Добавяме сухите съставки към мокрите и бъркаме, докато смесим всичко хубаво.
Покриваме правоъгълна или квадратна тавичка с хартия за печене. Изливаме сместа, поръсваме отгоре с останалия накълцан шоколад и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30 минутки. Помнете, че е по-добре браунито да бъде по-влажно, отколкото препечено, затова ако след 30 минутки ви се стори неопечено, го извадете. То трябва да остане сочно, а след като изстине, ще се стегне хубаво.
Извадете браунито от формата и го оставете да изстине, след което го нарежете на парчета.
Необходими продукти:
150 г масло
250 г кафява захар
80 г какао
3 яйца
90 г брашно
1 натурален шоколад
1 ч.л. сухо стрито чили или лют червен пипер
В тенджерка на слаб огън разтопяваме маслото, какаото и захарта. Бъркаме постоянно, докато получим еднородна смес. Отстраняваме от огъня и прехвърляме сместа в купа. Бъркаме 1-2 минутки, за да изстине леко.
Накълцваме шоколада на ситно и добавяме половината към сместа, като разбъркваме хубаво.
Разбиваме яйцата и ги добавяме на тънка струйка към какаовата смес, като бъркаме постоянно. Трябва да го направим много внимателно, тъй като от топлината на какаовата смес яйцата може да се сготвят.
Пресяваме брашното и го смесваме с чилито. Добавяме сухите съставки към мокрите и бъркаме, докато смесим всичко хубаво.
Покриваме правоъгълна или квадратна тавичка с хартия за печене. Изливаме сместа, поръсваме отгоре с останалия накълцан шоколад и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30 минутки. Помнете, че е по-добре браунито да бъде по-влажно, отколкото препечено, затова ако след 30 минутки ви се стори неопечено, го извадете. То трябва да остане сочно, а след като изстине, ще се стегне хубаво.
Извадете браунито от формата и го оставете да изстине, след което го нарежете на парчета.
Коментари
Публикуване на коментар