Супа с целина, круши и синьо сирене
Експериментирането от време на време в кухнята е полезно и ни помага да опознаем по-добре продуктите, с които готвим. Не се ограничавайте само с традиционни манджи, а смело изпробвайте продуктови комбинации, които не сте опитвали преди. Като тази супа с круши, например. Защо не - есен е, студено е, време е за червено вино, а то върви чудесно с круши и синьо сирене.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото и зехтина. Когато лукът омекне, добавяме чесъна и готвим 1-2 минутки.
Добавяме сол и мащерка, разбъркваме и готвим 1 минутка. Това помага на мащерката да освободи максимално аромата си.
Добавяме обелената и нарязана на дребни кубчета целина. След 1-2 минутки добавяме крушата, която сме обелили и нарязали също на кубчета.
Изливаме 1 литър гореща вода и оставяме да заври на умерен огън.
Когато целината се свари, отстраняваме тенджерата от огъня и я пасираме.
Връщаме тенджерата на слаб огън и добавяме сметаната, която задължително трябва да е на стайна температура и натрошеното синьо сирене. Разбъркваме хубаво и сервираме супата топла, като може да капнем малко зехтин или да поръсим с още синьо сирене.
Необходими продукти:
1 средна глава целина
2 средни круши
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г синьо сирене
100 мл сметана
30 г масло
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сушена мащерка
сол и черен пипер на вкус
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото и зехтина. Когато лукът омекне, добавяме чесъна и готвим 1-2 минутки.
Добавяме сол и мащерка, разбъркваме и готвим 1 минутка. Това помага на мащерката да освободи максимално аромата си.
Добавяме обелената и нарязана на дребни кубчета целина. След 1-2 минутки добавяме крушата, която сме обелили и нарязали също на кубчета.
Изливаме 1 литър гореща вода и оставяме да заври на умерен огън.
Когато целината се свари, отстраняваме тенджерата от огъня и я пасираме.
Връщаме тенджерата на слаб огън и добавяме сметаната, която задължително трябва да е на стайна температура и натрошеното синьо сирене. Разбъркваме хубаво и сервираме супата топла, като може да капнем малко зехтин или да поръсим с още синьо сирене.
Коментари
Публикуване на коментар