Шоколадов сладкиш с круши
Ако ви се приготвят сладкиши, задължително използвайте сезонни продукти като тиква, ябълки, грозде или круши. Именно с последните ще ви покажа една много лесна и сладка рецепта за десерт, който е подходящ за всякакви случаи и ще се хареса и на малки, и на големи любители на школада.
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме с миксер жълтъците със захарта и добавяме ванилията.
Разбиваме отделно с миксер белтъците на сняг.
Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня. Добавяме ги към разбитите жълтъци и разбъркваме със сладкарска шпатула.
Смесваме брашното със солта и ги добавяме към получената до момента смес, като продължаваме да бъркаме с шпатулата.
Накрая добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме много леко, загребвайки от долу на горе. Така ще запазим въздуха в сместа и ще получим пухкав сладкиш.
Покриваме правоъгълна тавичка с хартия за печене и изливаме сместа.
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 5 минути.
Обелваме крушите, нарязваме ги на четвъртинки по дължина и ги почистваме от семките.
Изваждаме сладкиша от фурната и подреждаме крушите отгоре. Връщаме тавичката във фурната и печем още 30-тина минутки или докато забита в сладкиша клечка за зъби излезе суха.
За да предотвратим спадането на сладкиша, изключваме фурната, оставяме леко отворена вратата ѝ и го оставяме да изстине вътре за 10-тина минутки.
Накрая го изваждаме върху решетка и оставяме да се охлади напълно.
Необходими продукти:
100 г масло
80 г натурален шоколад
4 яйца
100 г кафява захар
100 г брашно
щипка сол
3-4 капки ванилова есенция
2 малки круши
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме с миксер жълтъците със захарта и добавяме ванилията.
Разбиваме отделно с миксер белтъците на сняг.
Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня. Добавяме ги към разбитите жълтъци и разбъркваме със сладкарска шпатула.
Смесваме брашното със солта и ги добавяме към получената до момента смес, като продължаваме да бъркаме с шпатулата.
Накрая добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме много леко, загребвайки от долу на горе. Така ще запазим въздуха в сместа и ще получим пухкав сладкиш.
Покриваме правоъгълна тавичка с хартия за печене и изливаме сместа.
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 5 минути.
Обелваме крушите, нарязваме ги на четвъртинки по дължина и ги почистваме от семките.
Изваждаме сладкиша от фурната и подреждаме крушите отгоре. Връщаме тавичката във фурната и печем още 30-тина минутки или докато забита в сладкиша клечка за зъби излезе суха.
За да предотвратим спадането на сладкиша, изключваме фурната, оставяме леко отворена вратата ѝ и го оставяме да изстине вътре за 10-тина минутки.
Накрая го изваждаме върху решетка и оставяме да се охлади напълно.
Коментари
Публикуване на коментар