Домати с песто върху хумус с авокадо

Освен за мазане на филийки или топене на хрупкави зеленчуци хумусът е чудесна съставки и за салати. Просто разстиламе няколко лъжици върху чинията и подреждаме отгоре зеленчуците. Толкова просто, но същевременно с огромен ефект върху визията и вкусовете в чинията. Ето и една конкретна идея в тази посока:



Необходими продукти за 4 порции:
2 едри домата (най-добре да са розови)
200 г сварен нахут
2 с.л. сусамов тахан
1 авокадо
1/2 лимон
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. босилково или магданозено песто
натрошено бяло сирене за поръсване

Пасираме нахута, тахана, авокадото, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер, докато получим гладка хомогенна смес. Можем да го направим предварително и да го държим в хладилника.

Разпределяме по 3 с.л. от хумуса върху чинии за сервиране, като го разстиламе, така че да оформим канапе, върху което ще подредим доматите.

Нарязваме доматите на еднакви по големина парчета и ги подреждаме ветрилообразно върху хумуса.
Поръсваме доматите с пестото и сиренето.






Коментари

Популярни публикации