Запеканка с картофи, тиквички и копър

Комбинацията от картофи, тиквички и копър, особено, когато са печени, е много сполучлива. Една такава порция, покрита с ароматен и златист запечен кашкавал, е способна да донесе щастие на всеки в края на изморителен работен ден. Сервирайте с чаша изстудено бяло вино и не мислете за нищо друго, освен за това колко е вкусен животът.



Необходими продукти:
5-6 картофа
2 тиквички
1 глава лук
4 яйца
500 мл готварска сметана
2 ч.ч. натрошено бяло сирене 
1 ч.ч. настърган кашкавал
1/2 връзка пресен копър
сол на вкус
2 с.л. олио 

Обелваме картофите и ги нарязваме на шайби. Бланшираме ги във вряща подсолена вода. Целта е да омекнат леко, без да се сваряват. Отцеждаме водата и оставяме картофите да изстинат.

Нарязваме тиквичките на шайби, поставяме ги в купа и ги осоляваме, за да отделим излишната вода. След 20-тина минутки отцеждаме водата.

Нарязваме лука на много тънки шайби.

В купа разбиваме яйцата и добавяме сметаната, сиренето и накълцания пресен копър. Разбъркваме хубаво сместа.

Намазняваме дъното и стените на тава и започваме да подреждаме картофите, тиквичките и лука, редувайки ги. Целта е всяко парче да застъпи 1/3 от предното.
Когато покрием дъното, заливаме с 1/2 от яйчената смес.
Повтаряме пласт картофи, тиквички и лук и завършваме с яйчена смес.

Накрая поръсваме с настъргания кашкавал и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минутки или докато кашкавалът се запече хубаво.


Коментари

Популярни публикации