Да си направим евтино домашно песто
Пестото е универсален сос, който можем да използваме за овкусяване на толкова много неща - паста, салати, супи, пържоли, картофи, сандвичи, брускети и т.н. Вместо обаче да купуваме готово песто от магазина, пълно с познати и непознати консерванти, ви предлагам да си приготвим домашно, което не само ще бъде много по-вкусно, но и по-евтино от стандартното песто. Това се постига като заменим две от най-скъпите съставки на соса - пресен босилек и кедрови ядки - с две също толкова хубави, но по-евтини заместители - магданоз и кашу. Уверявам ви резултатът ще бъде превъзходен. Все пак домашно приготвеното е винаги по-хубаво!
Измиваме хубаво връзката магданоз. Тъй като и дръжките са много ароматни, отстраняваме само най-дебелите и повяхнали части, а всичко останало слагаме в блендер или в кухненски робот.
Добавяме сока от лимона, зехтина, накълцаните скилидки чесън, ядките, пармезана и подправките. Блендираме до получаването на еднородна смес.
Прехвърляме в бурканче и съхраняваме в хладилника.
Ако бурканчето е добре затворено, пестото може да издържи до седмица в хладилника.
Необходими продукти:
1 връзка пресен магданоз
2 скилидки чесън
1/2 лимон
6 с.л. зехтин
5-6 ядки сурово кашу
2 с.л. прясно настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
Измиваме хубаво връзката магданоз. Тъй като и дръжките са много ароматни, отстраняваме само най-дебелите и повяхнали части, а всичко останало слагаме в блендер или в кухненски робот.
Добавяме сока от лимона, зехтина, накълцаните скилидки чесън, ядките, пармезана и подправките. Блендираме до получаването на еднородна смес.
Прехвърляме в бурканче и съхраняваме в хладилника.
Ако бурканчето е добре затворено, пестото може да издържи до седмица в хладилника.
Коментари
Публикуване на коментар