Сочен бананов кейк

Този малък сочен бананов кейк е много подходящ за случаите, когато искате да хапнете нещо сладко, но не ви се пече цял сладкиш. За такива случаи ви трябва по-малка тавичка (кръгла, овална или квадратна). Добавянето на банани към сместа прави сладкиша по-сочен, но и по-лек, тъй като използваме по-малко брашно и захар.



Необходими продукти:
2 банана (единият е хубаво да е по-зрял)
2 яйца
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер
100 г кафява захар
100 мл кисело мляко
120 г масло на стайна температура 
1 шушулка ванилия или 2-3 капки екстракт от ванилия

За глазурата:
4 с.л. кафява захар
2 с.л. гореща вода

Намазваме с 20 г от маслото дъното и стените на малка кръгла или овална тавичка. Поръсваме с 3 с.л. кафява захар.
Обелваме 1 банан и го нарязваме на тънки парченца по дължина. Подреждаме ги върху захарта.

Разбиваме яйцата и захарта. Добавяме маслото, киселото мляко, намачкания зрял банан и ванилията и разбиваме, докато получим еднородна смес.
Смесваме брашното и бакпулвера и ги добавяме при постепенно бъркане.

Изливаме сместа в тавичката и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 40-45 минути или докато забита клечка за зъби излезе суха.

Изваждаме от фурната и оставяме да изстине за 5 минутки, след което обръщаме сладкиша върху подходяща чиния за поднасяне.

Смесваме 4 с.л. кафява захар с 2 с.л. гореща вода. С получената лепкава смес поливаме обилно кейка и оставяме да попие за 10-тина минутки преди да го разрежем и поднесем.




Коментари

Популярни публикации