Домашни брускети
Мънички, изпечени и подходящи за хрупкане по всяко време на деня, що е то?
Домашни брускети!
Вместо да ги купувате готови от магазина, ви отправям кулинарното предизвикателство да ги изпечете сами у дома. Вярно е, че отнема време, но крайният резултат си заслужава, защото знаем точно какви съставки има в тях, липсват вредни консерванти и можем да експериментираме смело с любимите си ароматни подправки.
За да ги направим и по-полезни, ще сложим брашно от лимец. То ще направи тестото малко по-тежко и няма да получим перфектни кръгли форми, но поне ще знаем, че съдържанието на ценни витамини и минерали е по-голямо, отколкото, ако ползваме само бяло брашно.
За овкусяване:
Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта. Оставяме за 20-тина минутки, докато маята набъбне.
Пресяваме двата вида брашно и добавяме солта. Оформяме кладенче и изливаме в него маята и зехтина. Месим, докато получим еластично тесто.
Разделяме го на 8 топки и ги покриваме с кърпа, за да втасат за 30-тина минути.
Когато топките удвоят размера си, ги оформяме на дълги фитили, подобно на тънки франзели.
Подреждаме ги в широка тава за печене (ако не се побират всичките, ги разделете и печете на 2 пъти). Важно е да оставим достатъчно място между франзелките, защото при печене отново леко ще увеличат обема си.
Разбиваме яйцето и намазваме всяка франзелка.
Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна за 25-30 минутки.
Изваждаме изпечените франзелки и ги подреждаме върху решетка, за да изстинат.
Когато са добре изстинали, нарязваме франзелките на филийки с приблизително еднаква дебелина. Подреждаме ги в тавичката и ги намазваме обилно от двете страни със зехтина и подправките.
Печем за 10-тина минутки на 200 градуса.
Готовите брускетки можем да похапваме самостоятелно като снакс, да ги топим в някоя вкусотийка (лютеничка, гуакамоле, хумус, крема сирене), да ги добавим в салата Панцанелла или в крем супичка.
Домашни брускети!
Вместо да ги купувате готови от магазина, ви отправям кулинарното предизвикателство да ги изпечете сами у дома. Вярно е, че отнема време, но крайният резултат си заслужава, защото знаем точно какви съставки има в тях, липсват вредни консерванти и можем да експериментираме смело с любимите си ароматни подправки.
За да ги направим и по-полезни, ще сложим брашно от лимец. То ще направи тестото малко по-тежко и няма да получим перфектни кръгли форми, но поне ще знаем, че съдържанието на ценни витамини и минерали е по-голямо, отколкото, ако ползваме само бяло брашно.
Необходими продукти:
200 г бяло брашно
300 г брашно от лимец
300 мл топла вода
1 пакетче суха мая
1 щипка захар
1 щипка сол
50 мл зехтин
1 яйце
За овкусяване:
50 мл зехтин и микс от сухи подправки на вкус (аз използвах лют червен пипер, риган, босилек, черен пипер и сол)
Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта. Оставяме за 20-тина минутки, докато маята набъбне.
Пресяваме двата вида брашно и добавяме солта. Оформяме кладенче и изливаме в него маята и зехтина. Месим, докато получим еластично тесто.
Разделяме го на 8 топки и ги покриваме с кърпа, за да втасат за 30-тина минути.
Когато топките удвоят размера си, ги оформяме на дълги фитили, подобно на тънки франзели.
Подреждаме ги в широка тава за печене (ако не се побират всичките, ги разделете и печете на 2 пъти). Важно е да оставим достатъчно място между франзелките, защото при печене отново леко ще увеличат обема си.
Разбиваме яйцето и намазваме всяка франзелка.
Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна за 25-30 минутки.
Изваждаме изпечените франзелки и ги подреждаме върху решетка, за да изстинат.
Когато са добре изстинали, нарязваме франзелките на филийки с приблизително еднаква дебелина. Подреждаме ги в тавичката и ги намазваме обилно от двете страни със зехтина и подправките.
Печем за 10-тина минутки на 200 градуса.
Готовите брускетки можем да похапваме самостоятелно като снакс, да ги топим в някоя вкусотийка (лютеничка, гуакамоле, хумус, крема сирене), да ги добавим в салата Панцанелла или в крем супичка.
Коментари
Публикуване на коментар