Копривена каша
Както обикновено се случва с любимите ни ястия, първият път, в който ги опитваме, е на мамината трапеза. Точно там за първи път опитах каша от коприва и се влюбих във вкуса на това изключително полезно ястие. И тъй като вярвам, че трябва да хапваме ежедневно сезонни продукти, днес ви предлагам мамината рецепта за копривена каша, приготвена от мен. Приготвя се много лесно и е много вкусна и питателна, така че ви съветвам да я пробвате у дома, докато все още има хубава прясна коприва по пазарите.
Измиваме хубаво копривата. Попарваме я с вряла вода и я нарязваме на ситно.
Сгряваме маслото и олиото в тенджерка или дълбок тиган и запържваме накълцания на ситно лук.
След 2-3 минутки добавяме накълцания чесън, джоджена и червения пипер. Разбъркваме хубаво.
Добавяме накълцаната коприва, солта и водата. Оставяме да заври под капак.
Разбъркваме брашното с малко топла водичка, така че да получим каша без бучки. Добавяме брашното в тенджерката и разбъркваме. Намаляваме огъня и оставяме да къкри за 15-20 минутки.
Накрая добавяме натрошеното сирене и разбъркваме хубаво.
Поднасяме с резени варени яйца, поръсени с шарена сол.
Необходими продукти:
600 г прясна коприва
3 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
2 с.л. масло
1 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
200 г сирене
сол и черен пипер на вкус
варени яйца за поднасяне
Измиваме хубаво копривата. Попарваме я с вряла вода и я нарязваме на ситно.
Сгряваме маслото и олиото в тенджерка или дълбок тиган и запържваме накълцания на ситно лук.
След 2-3 минутки добавяме накълцания чесън, джоджена и червения пипер. Разбъркваме хубаво.
Добавяме накълцаната коприва, солта и водата. Оставяме да заври под капак.
Разбъркваме брашното с малко топла водичка, така че да получим каша без бучки. Добавяме брашното в тенджерката и разбъркваме. Намаляваме огъня и оставяме да къкри за 15-20 минутки.
Накрая добавяме натрошеното сирене и разбъркваме хубаво.
Поднасяме с резени варени яйца, поръсени с шарена сол.
Коментари
Публикуване на коментар