Козунак
Всяка година изпробвам нова рецепта за великденски козунак, както и нова форма, в която го пека. Тази година избрах една семпла и лесна рецепта, но много красива форма.
В рецептата ще споделя няколко хитринки, с които козунакът ще стане по-пухкав и вкусен, но най-важното правило е да го приготвяте с много любов и търпение, защото хубавите неща изискват време и специално внимание.
Изваждаме около 1 час предварително всички продукти от хладилника, защото трябва да са на стайна температура. Ако можете, затоплете помещението, в което ще месите.
В 50 мл прясно мляко разтваряме маята заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме я да набухне, което изисква около 20-тина минутки.
Затопляме останалото мляко и разтваряме в него захарта. Много е важно захарта да се разтопи хубаво, защото останалите захарни кристалчета ще утежнят тестото и то няма да бухне и да стане достатъчно меко и пухкаво.
Разбиваме 4-те яйца и добавяме ванилията, настърганата кора от лимона и половината масло. Разбъркваме хубаво и добавяме яйчената смес към млякото.
Пресяваме брашното (500 г) със солта и оформяме кладенче. Изсипваме течната смес, останалото масло и втасалата мая и замесваме тесто, като добавяме постепенно останалото брашно. Месим, докато тестото спре да лепне и стане много еластично. Важно е да не стане прекалено твърдо.
Разточваме тестото и го намазваме с масло. Замесваме отново. Разточваме и намазваме с още масло, след което отново месим. Повтаряме, докато маслото свърши и попие хубаво в тестото.
Оставяме тестото да втаса в намаслена купа, докато удвои обема си. Размесваме отново тестото и го разделяме на 8 еднакви части. С всяко парче тесто оформяме фитил и го навиваме под формата на охлювче. Подреждаме ги в намаслена кръгла тавичка, като поставяме едно охлювче в центъра, а останалите подреждаме около него като листенца на цвете. Важно е да не ги подреждаме много близо едно до друго, за да оставим местенце на тестото да се надигне.
По желание подреждаме отгоре сурови белени бадеми.
След 20-тина минутки, след като приготвеното тесто се е надигнало, го намазваме със сместа от яйце и мляко и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минутки.
В рецептата ще споделя няколко хитринки, с които козунакът ще стане по-пухкав и вкусен, но най-важното правило е да го приготвяте с много любов и търпение, защото хубавите неща изискват време и специално внимание.
Необходими продукти:
40 г прясна мая
200 г прясно мляко
100 г масло + 20 г за месене
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 лимон
1 ванилова шушулка или 3-4 капки ванилова есенция
600 г брашно + 200 г за месене
1 щипка сол
1 яйце + 1 с.л. прясно мляко за намазване
1 шепа сурови белени бадеми
1 шепа сурови белени бадеми
захар за поръсване
Изваждаме около 1 час предварително всички продукти от хладилника, защото трябва да са на стайна температура. Ако можете, затоплете помещението, в което ще месите.
В 50 мл прясно мляко разтваряме маята заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме я да набухне, което изисква около 20-тина минутки.
Затопляме останалото мляко и разтваряме в него захарта. Много е важно захарта да се разтопи хубаво, защото останалите захарни кристалчета ще утежнят тестото и то няма да бухне и да стане достатъчно меко и пухкаво.
Разбиваме 4-те яйца и добавяме ванилията, настърганата кора от лимона и половината масло. Разбъркваме хубаво и добавяме яйчената смес към млякото.
Пресяваме брашното (500 г) със солта и оформяме кладенче. Изсипваме течната смес, останалото масло и втасалата мая и замесваме тесто, като добавяме постепенно останалото брашно. Месим, докато тестото спре да лепне и стане много еластично. Важно е да не стане прекалено твърдо.
Разточваме тестото и го намазваме с масло. Замесваме отново. Разточваме и намазваме с още масло, след което отново месим. Повтаряме, докато маслото свърши и попие хубаво в тестото.
Оставяме тестото да втаса в намаслена купа, докато удвои обема си. Размесваме отново тестото и го разделяме на 8 еднакви части. С всяко парче тесто оформяме фитил и го навиваме под формата на охлювче. Подреждаме ги в намаслена кръгла тавичка, като поставяме едно охлювче в центъра, а останалите подреждаме около него като листенца на цвете. Важно е да не ги подреждаме много близо едно до друго, за да оставим местенце на тестото да се надигне.
По желание подреждаме отгоре сурови белени бадеми.
След 20-тина минутки, след като приготвеното тесто се е надигнало, го намазваме със сместа от яйце и мляко и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минутки.
Коментари
Публикуване на коментар