Великденски тарталетки със свежа салата и мариновани маслинки

Предлагам ви една много лесна за изпълнение рецепта за тарталетки с яйца и бекон, които можете да приготвите като предястие за великденската трапеза. Ще ги гарнираме със свежа салата и мариновани зелени маслинки, които приличат на малки яйчица.



Необходими продукти за тарталетите (за 4 броя):
200 г бутер тесто
4 яйца
4 тънки резена бекон
4 с.л. настъргано сирене чедър
4 стръка пресен див лук
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване 

Необходими продукти за салатата:
300 г салата фелд
1 домат
6 с.л. зехтин
1/2 лимон
2 с.л. горчица
сол на вкус

Необходими продукти за маринованите маслини:
200 г зелени маслини с костилка
1 лимон
3-4 стръка пресен копър
1 скилидка чесън
1/3 червена чушка
2 стръка прясна мента
6 с.л. зехтин
3 с.л. червен винен оцет
сол на вкус

Ще започнем с мариноването на маслините, тъй като те трябва да престоят няколко часа в хладилника, за да поемат хубаво ароматите. Можете да ги приготвите един ден по-рано.
Смачкваме леко маслините. Накълцваме на ситно чесъна, червената чушка, ментата и копъра. Смесваме ги в купа и добавяме маслините и солта.
Настъргваме отгоре кората на лимона. Изливаме зехтина, лимоновия сок и оцета и разбъркваме всичко хубаво. Преместваме ги в бурканче или покриваме купичката с фолио за съхранение. Прибираме в хладилника.


Следват тарталетките. Разточваме бутер тестото върху набрашнена повърхност. Изрязваме 4 кръга с диаметър по-голям от диаметъра на формичките, в които ще ги печем. Намазваме формичките (аз използвам метални формички с падащо дъно) с малко зехтин и поставяме тестото, като го притискаме леко към дъното и стените. Продупчваме го с вилица, за да не се надуе прекалено много.
Преместваме формичките в тавичка и ги печем за 10-тина минутки в предварително загрята на 200 градуса фурна.


След като ги извадим от фурната, с лъжичка притискаме леко тестото там, където се е повдигнало.
Нарязваме бекона на лентички и ги подреждаме плътно по стените на тестото. Поръсваме с настърганото сирене и счупваме по едно яйчице във всяка формичка. Печем за още 10-тина минутки или докато белтъкът се изпече, а жълтъкът остане леко рохък.
Изваждаме ги от фурната и ги оставяме да изстинат малко преди да ги извадим от формичките.
Поръсваме ги със сол, прясно смлян черен пипер и накълцан див лук.



И накрая приготвяме салатата като измиваме хубаво листата фелд, слагаме ги в купа, отстраняваме сочната вътрешност на домата и го нарязваме на дребни кубчета, които добавяме в купата. Смесваме зехтина, горчицата, лимона и солта и овкусяваме.

За да сервираме, поставяме в чиния по една тарталетка, купичка, пълна с мариновани маслинки и малко салата.


Коментари

Популярни публикации