Пухкави морковени мъфини

Един чудесен начин да получим пухкави, леки и една идея по-здравословни сладки печива е да добавим в сместа ситно настъргани моркови или тиквички. Това позволява да намалим количеството на брашното, а текстурата на изпеченото тесто става много по-сочна и лека.
Ако сте яли морковена торта, няма начин да не сте се убедили колко по-нежен и приятен за стомаха е блатът, в който вместо повече брашно, са добавени сочни сладки моркови. Ето такъв ефект ще постигнем и ние с тези пухкави морковени мъфини.



Необходими продукти:
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
1/2 ч.ч. разтопено масло
1/2 ч.ч. кафява захар
2 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. ситно настъргани моркови
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол 
4 с.л. накълцани орехи
1 шушулка ванилия или няколко капки ванилова есенция 

Загряваме фурната на 180 градуса.
Намазваме хартиени кошнички с малко масло и ги подреждаме в тавичка за мъфини.

С миксер разбиваме яйцата, маслото и захарта.
Добавяме киселото мляко и ванилията и отново разбъркваме.
Пресяваме брашното, смесваме го с бакпулвера и солта и ги добавяме в мократа смес, докато бъркаме с миксера на средна степен.
Накрая добавяме морковите и орехите и отново разбъркваме на средна степен.

Сипваме по 1 препълнена супена лъжица от сместа във всяка кошничка и печем за 20-25 минутки или докато забита в някой от мъфините клечка за зъби излезе суха.
Изваждаме от фурната и оставяме да се изстудят върху решетка.





Още идеи за сладки мъфини ще намерите тук:
Мъфини с брашно от лимец
Мраморни кексчета
Пухкави летни мъфини с киви и кокосови стърготини
Мраунита

Ако пък ви се хапва нещо солено, вижте какво ще намерите тук:
Мъфини с мариновани сушени домати
Кексчета със сирене и свинско филе


Коментари

Популярни публикации