Пролетна супа с лапад и див чесън
Пролетта наближава с пълна сила, а пазарите се отрупват със свежи зеленини - марули, спанак, лапад, коприва, киселец, зелен лук и див чесън. Всички те са много вкусни и богати на ценни хранителни вещества, затова си заслужава да заемат ключова роля в дневното ни меню. Супата от лапад е класика, която си заслужава да се приготвя всяка пролет, а ние ще добавим и една чудесна ароматна добавка - див чесън.
Дивият чесън, наричан още левурда, сибирски лук или мечи лук, е пролетно растение от семейство Кокичеви. Според народните поверия мечките го похапват след зимния си сън, за да пречистят стомасите и червата си.
Листата му са тънки, нежни и заострени към върха и за разлика от градинския чесън и лук, прилича повече на цвете.
Дивият чесън е богат на витамин С, магнезий и желязо. В кухнята се използва за овкусяване на сосове, омлети, салати, супи и ястия с картофи. Комбинира се много добре с магданоз и джоджен.
Измиваме хубаво всички пресни съставки и ги нарязваме.
Обелваме картофите и моркова и ги нарязваме на дребни кубчета.
Загряваме олиото в тенджера и задушаваме моркова. Добавяме лука, лапада, дивия чесън и джоджена и задушаваме под капака за 4-5 минутки.
Добавяме картофите, червения пипер, солта и 1,5 литра гореща вода. Оставяме да заври и намаляваме огъня.
Когато картофите и морковите се сварят, добавяме прясно смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.
Дивият чесън, наричан още левурда, сибирски лук или мечи лук, е пролетно растение от семейство Кокичеви. Според народните поверия мечките го похапват след зимния си сън, за да пречистят стомасите и червата си.
Листата му са тънки, нежни и заострени към върха и за разлика от градинския чесън и лук, прилича повече на цвете.
Дивият чесън е богат на витамин С, магнезий и желязо. В кухнята се използва за овкусяване на сосове, омлети, салати, супи и ястия с картофи. Комбинира се много добре с магданоз и джоджен.
Необходими продукти:
1 връзка лапад
2 стръка пресен лук
1 морков
2-3 картофа
1/2 връзка див чесън
3-4 стръка пресен джоджен
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
Измиваме хубаво всички пресни съставки и ги нарязваме.
Обелваме картофите и моркова и ги нарязваме на дребни кубчета.
Загряваме олиото в тенджера и задушаваме моркова. Добавяме лука, лапада, дивия чесън и джоджена и задушаваме под капака за 4-5 минутки.
Добавяме картофите, червения пипер, солта и 1,5 литра гореща вода. Оставяме да заври и намаляваме огъня.
Когато картофите и морковите се сварят, добавяме прясно смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.
Коментари
Публикуване на коментар