Пълнени чушки с киноа и сладка царевица или малко перуански полъх в кухнята

Тази рецепта е резултат от поредното ми кулинарно проучване, този път на тема перуанска кухня. Тъй като киноата е култура, отглеждана в Андите, е една от характерните съставки, които се използват в кухнята на тази латиноамериканска страна. Заедно с амаранта (друга зърнена култура от Андите), царевицата и лютото чили ще оформим едно ястие, което за пред гости можете да наричате "чушки с киноа и царевица по перуански", а пред близки просто - "пълнени чушки със здравословни вкусотии".

По желание можете да използвате само киноа, като увеличите количествата за сметка на амаранта. Аз лично предпочетох да комбинирам двете зърнени култури, за да получа разнообразие и по-богато съдържание на протеини, фибри, желязо, магнезий и лизин. Ако постите или сте вегетарианци, тези две култури ще ви бъдат ценен източник на протеини и белтъчини.



Необходими продукти:
6 едри широки и прави червени чушки
8 с.л. киноа
6 с.л. амарант
2 стръка пресен лук
200 г сладка царевица
1/2 люто чили или 1 ч.л. паста от чили
3 с.л. зехтин 
сол на вкус 

По желание при сервиране:
400 мл гъсто кисело мляко
1 скилидка чесън
1/3 връзка пресен магданоз 
сол на вкус

Сваряваме във вода първо киноата. Отцеждаме 2/3 от водата и я оставяме да поеме останалата под капак.
Сваряваме амаранта. На него му трябва малко повече време, за да се свари - около 10-12 минутки. Отцеждаме водата и го добавяме към киноата.
Добавяме царевицата, накълцания на ситно лук, чилито и солта.

Загряваме фурната на 200 градуса. Поливаме дъното на тавичка с 1 и 1/2 с.л. зехтин.
Измиваме чушките, отстраняваме дръжките и почистваме хубаво семките.


Напълваме всяка чушка със сместа. Подреждаме чушките в тавичката.
Ако ви е останала смес, я разпределете между чушките в тавичката. Сипете 1/2 ч.ч. вода и поръсете с останалия зехтин.
Печете за 30-тина минути.

За поднасянето на чушките ще приготвим апетитно канапе от чесново кисело мляко. Разбиваме млякото, добавяме настъргания чесън, накълцания магданоз и солта. Разбъркваме хубаво и сипваме 3-4 с.л. от сместа по дъното на чиния за сервиране. Разстиламе сместа с лъжицата и поставяме върху нея 2 чушки.




Коментари

Популярни публикации