Омлет по провансалски
Безспорно омлетът е класиката, която ни спасява винаги, когато нямаме идея какво друго да приготвим за закуска. Лесен, бърз, вкусен и достатъчно калоричен, за да ни зареди с енергия до обяд. Но ако влагаме всеки път при приготвяме му малко въображение, можем да му вдъхваме уникален чар и да получаваме различно ястие, така че дори и да хапваме по-често омлет, да не ни доскучава. Ето и едни от съставките, които можем да добавяме всеки път в различни комбинации:
Тази рецепта комбинира вкусове, типични за френския Прованс - една безкрайно очарователна средизомнорска територия, богата на цветове, аромати и много слънчево настроение. В нашия омлет по провансалски (рецептата е авторска, а името ѝ дойде съвсем естествено, след като ароматите от ястието ми навяха прекрасни спомени от кратките, но незабравими дни, прекарани в Прованс) ще използваме ароматни сушени подправки като риган, босилек, мащерка, майорана, както и сушени домати, накиснати в зехтин. Всички те са типични за провансалската кухня и за момент ще ни отведат на слънчевото средиземноморско крайбрежие.
Разбиваме яйцата в купа. Добавяме подправките (забележете, че не слагаме сол, тъй като сушените домати обикновено са добре осолени, а пармезанът също ще допринесе за соления вкус).
Добавяме нарязаните на ситно сушени домати и настъргания пармезан. Разбъркваме сместа много хубаво.
Загряваме зехтина в тиган. Изливаме яйчената смес и пържим от едната страна за 1 минутка. Обръщаме от другата страна. Не се притеснявайте, ако омлетът се разпадне при обръщането, така или иначе ще го накъсаме на парчета, за да го поставим върху филийките.
сварен грах, броколи или аспержи
гъбки, маслинки или кисели краставички
сушени домати
чери домати
бекон, прошуто или шунка
пушена сьомга
кашкавал, бяло саламурено сирене, твърдо сирене (пармезан и т.н.)
микс от всякакви сушени подправки - риган, мащерка, босилек, чубрица, градински чай
пресни лук, магданоз, копър, босилек, градински чай
и всичко останало по ваш вкус (ако имате идеи, ще се радвам да споделите в коментарите под статията :)
Необходими продукти:
4 яйца
2 сушени домата, леко отцедени от зехтина
1 щипка сушен риган
1 щипка сушена мащерка
1 щипка сушен босилек
1 щипка сушена майорана
черен пипер на вкус
4 с.л. прясно настърган пармезан или друго твърдо сирене
2 с.л. зехтин
4 филийки пълнозърнест хляб
Разбиваме яйцата в купа. Добавяме подправките (забележете, че не слагаме сол, тъй като сушените домати обикновено са добре осолени, а пармезанът също ще допринесе за соления вкус).
Добавяме нарязаните на ситно сушени домати и настъргания пармезан. Разбъркваме сместа много хубаво.
Загряваме зехтина в тиган. Изливаме яйчената смес и пържим от едната страна за 1 минутка. Обръщаме от другата страна. Не се притеснявайте, ако омлетът се разпадне при обръщането, така или иначе ще го накъсаме на парчета, за да го поставим върху филийките.
Коментари
Публикуване на коментар