Омлет по провансалски

Безспорно омлетът е класиката, която ни спасява винаги, когато нямаме идея какво друго да приготвим за закуска. Лесен, бърз, вкусен и достатъчно калоричен, за да ни зареди с енергия до обяд. Но ако влагаме всеки път при приготвяме му малко въображение, можем да му вдъхваме уникален чар и да получаваме различно ястие, така че дори и да хапваме по-често омлет, да не ни доскучава. Ето и едни от съставките, които можем да добавяме всеки път в различни комбинации:

сварен грах, броколи или аспержи
гъбки, маслинки или кисели краставички
сушени домати
чери домати
бекон, прошуто или шунка
пушена сьомга
 кашкавал, бяло саламурено сирене, твърдо сирене (пармезан и т.н.)
микс от всякакви сушени подправки - риган, мащерка, босилек, чубрица, градински чай
пресни лук, магданоз, копър, босилек, градински чай
 и всичко останало по ваш вкус (ако имате идеи, ще се радвам да споделите в коментарите под статията :)

Тази рецепта комбинира вкусове, типични за френския Прованс - една безкрайно очарователна средизомнорска територия, богата на цветове, аромати и много слънчево настроение. В нашия омлет по провансалски (рецептата е авторска, а името ѝ дойде съвсем естествено, след като ароматите от ястието ми навяха прекрасни спомени от кратките, но незабравими дни, прекарани в Прованс) ще използваме ароматни сушени подправки като риган, босилек, мащерка, майорана, както и сушени домати, накиснати в зехтин. Всички те са типични за провансалската кухня и за момент ще ни отведат на слънчевото средиземноморско крайбрежие.



Необходими продукти:
4 яйца  
2 сушени домата, леко отцедени от зехтина
1 щипка сушен риган
1 щипка сушена мащерка
1 щипка сушен босилек
1 щипка сушена майорана
черен пипер на вкус
4 с.л. прясно настърган пармезан или друго твърдо сирене
2 с.л. зехтин 
4 филийки пълнозърнест хляб

Разбиваме яйцата в купа. Добавяме подправките (забележете, че не слагаме сол, тъй като сушените домати обикновено са добре осолени, а пармезанът също ще допринесе за соления вкус).
Добавяме нарязаните на ситно сушени домати и настъргания пармезан. Разбъркваме сместа много хубаво.
Загряваме зехтина в тиган. Изливаме яйчената смес и пържим от едната страна за 1 минутка. Обръщаме от другата страна. Не се притеснявайте, ако омлетът се разпадне при обръщането, така или иначе ще го накъсаме на парчета, за да го поставим върху филийките.




Коментари

Популярни публикации