Нахутени кюфтенца с доматен сос

Наскоро споделих с вас моя вариант за картофени кюфтенца, а днес ще ви предложа още една идея за постни кюфтенца, но този път приготвени с нахут.



Необходими продукти за кюфтенцата:
400 г сварен и отцеден нахут от буркан
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. пушен червен пипер (може и обикновен)
3 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

Необходими продукти за доматения сос:
1 буркан домати или 2-3 едри сочни домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

В кухненски робот поставяме отцедения нахут, нарязаните на къси парченца стръкчета лук, чесъна и подправките. Смиламе всичко хубаво и преместваме сместа в купа. Добавяме брашното, разбъркваме хубаво и оформяме еднакви по големина кюфтенца.
Овалваме кюфтенцата в брашно и ги печем в загрятото олио за 2 минутки от всяка страна.
Изваждаме кюфтенцата и ги поставяме върху два слоя кухненска хартия, за да отцедим хубаво излишната мазнина.

Накълцваме лука и чесъна. Загряваме зехтина в дълбок тиган или касерола и запържваме лука за 2-3 минутки. Добавяме чесъна и подправките. Добавяме доматите и захарта и разбъркваме хубаво. Оставяме да къкри на умерен огън за 20-тина минутки, докато сосът се сгъсти. Задължително опитваме на вкус и добавяме сол или черно пиперче при нужда.

Сипваме по няколко лъжици от соса в дълбоки чинии, поставяме 4-5 кюфтенца във всяка и поднасяме.





Коментари

Популярни публикации