Тайландски нудъли със зеленчуци

Краят на работната седмица е чудесен момент да приготвим нещо малко по-екзотично и различно от традиционните делнични вечери. За целта ще ни трябват пакет нудъли, корен джинджифил, зеленчуци и Пад Тай паста, които ще намерите без проблем в по-големите търговски вериги или в специализираните магазини за азиатска храна.


Необходими продукти:
200 г жълти нудъли (можете да използвате оризови по желание)
3 моркова
1 малка зелка
2 скилидки чесън
2 стръка зелен лук
200 г замразен зелен боб
1 ч.л. накълцан пресен джинджифил 
1 ч.л. Пад Тай паста (съдържа микс от съставки като тамаринд, солена ряпа, скариди, чили, соев сос, чесън)
2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. олио 
1 шепа накълцан на едро магданоз 

Разполовяваме зелката, отстраняваме сърцевината и я нарязваме на тънко. Осоляваме, намачкваме хубаво и оставяме за 2-3 часа да омекне.
Нарязваме морковите на половинки, а след това всяка половинка на тънки средно дълги парченца с приблизително еднаква дължина.
Нарязваме лука на същите по дължина парченца.
Накълцваме джинджифила и чесъна.
Загряваме олиото в дълбок тиган (най-добрият избор е лок) и запържваме първо морковите.
Когато морковите поомекнат, добавяме лука, чесъна и джинджифила. Разбъркваме и оставяме за 1-2 минутки.
Добавяме замразения боб и Пад Тай пастата. Разбъркваме хубаво и добавяме зелето и соевия сос.  
През това време сваряваме нудълите според указанията на опаковката. Отцеждаме ги, като оставяме 1/3 от водата и ги прехвърляме в тигана заедно с водата. Разбъркваме и оставяме ароматите да се смесят хубаво на умерен котлон за 2-3 минутки.
Накрая поръсваме с пресния магданоз и сервираме.


Коментари

Популярни публикации