Chilli con arroz
Тази много лесна и апетитна рецепта е моя постна интерпретация на мексиканската класика чили кон карне - чили с месо, което се приготвя с люти чушлета, домати, лук, боб и месо. Ние ще пропуснем месото и ще добавим ориз, за да направим ястието по-плътно и питателно.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено олио на тигана.
Когато лукът омекне, добавяме нарязаната на дребно чушка, подправките и доматите.
Оставяме да покъкри за 2-3 минутки, след което добавяме изплакнатия и отцеден ориз и 2 ч.ч вода.
Разбъркваме хубаво и оставяме да къкри за още 3-4 минутки.
Накрая добавяме червения боб и още 1 ч.ч. вода, и преместваме тигана (ако е с огнеупорна дръжка) в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако нямате тиган с огнеупорна дръжка, преместете ястието в тавичка. Печем за 20-тина минутки или докато оризът се свари. Ако има нужда, добавяме още гореща вода.
Поднасяме с няколко лъжички гъсто кисело мляко, което ще смекчава лютивината на чилито.
Необходими продукти:
1 глава червен лук
1 глава бял лук
1 едър домат или консерва с домати
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. червен боб от консерва
1 люто червено чушле
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено олио на тигана.
Когато лукът омекне, добавяме нарязаната на дребно чушка, подправките и доматите.
Оставяме да покъкри за 2-3 минутки, след което добавяме изплакнатия и отцеден ориз и 2 ч.ч вода.
Разбъркваме хубаво и оставяме да къкри за още 3-4 минутки.
Накрая добавяме червения боб и още 1 ч.ч. вода, и преместваме тигана (ако е с огнеупорна дръжка) в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако нямате тиган с огнеупорна дръжка, преместете ястието в тавичка. Печем за 20-тина минутки или докато оризът се свари. Ако има нужда, добавяме още гореща вода.
Поднасяме с няколко лъжички гъсто кисело мляко, което ще смекчава лютивината на чилито.
Коментари
Публикуване на коментар