Содена питка за Бъдни вечер

Питката за Бъдни вечер е главното действащо ястие на празничната трапеза. С нейното разчупване и раздаване започва безценния ритуал по споделяне и наслаждаване на храната.
По традиция първото парче се заделя за дома, а останалите се раздават, като се започне от най-възрастния сътрапезник. В питката се поставя паричка и този, който има късмета да я намери в своето парче, ще се радва на просперитет и благоденствие през новата година.  


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 ч.л. вода
6 с.л. олио
1/2 ч.л. сол

Пресяваме брашното в голяма купа и оформяме кладенче по средата.
Смесваме содата и оцета и ги изливаме в кладенчето. Добавяме солта, олиото и постепенно водата, бъркайки с ръце или дървена лъжица.
Когато се оформи тесто, го преместваме върху набрашнена повърхност и го размесваме хубаво, докато стане еластично.
Оставяме го да си почине за 5-6 минутки и го премесваме отново.
Отделяме малка част от тестото, разточваме я и с помощта на звездовидна формичка за сладки оформяме звездичка, която ще поставим по средата. С вилица правим шарки около нея, така че да изглеждат като отблясъци от светлината на звездата.
Измиваме хубаво една монета, обвиваме я във фолио за печене и я поставяме на случайно място в тестото.
Намазваме с олио тава и поставяме тестото в нея. Намазваме леко с олио и самата питка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минутки.
   


Коментари

Популярни публикации