Фузили с орехово песто
Понякога от най-простите съставки се получават най-великолепните ястия. Пример за това кулинарно явление са днешните ми фузили с орехово песто.
Пестото като цяло представлява сос, който можем да приготвим с голямо разнообразие от продукти, експериментирайки и добавяйки любимите си вкусове. Има няколко основни групи от съставки, които е хубаво да спазваме всеки път, но имаме свободата да правим всякакви комбинации, които ни допадат. Ето за какво иде реч:
- Мазнина - зехтинът е класиката, но можем да ползваме слънчогледово, сусамово или друго растително олио
- Ядки - класиката са кедровите ядки, но можем да ги заменим с орехи, бадеми, кашу или лешници
- Пресни подправки - босилек, магданоз, риган, зелен лук
- Киселина - може да избираме между балсамов оцет, винен оцет или лимонов сок
- Чесънът е една от ключовите съставки, но ако имате непоносимост, можете да го изключите. Все пак помислете отново и го включете ;)
- Пармезан - задължително трябва да бъде прясно настърган. Това правило се отнася и за всички останали случаи, в които го използвате.
- Сол и черен пипер - винаги, задължителни, на вкус
А ето и една бърза и много лесна рецепта за паста с орехово песто.
Сваряваме фузилите според инструкциите на опаковката.
В хаванче или кухненски робот смесваме съставките за пестото.
Отцеждаме пастата като оставяме 4 с.л. от водата. Разбъркваме пестото в пастата и сервираме в дълбоки чинии.
Пестото като цяло представлява сос, който можем да приготвим с голямо разнообразие от продукти, експериментирайки и добавяйки любимите си вкусове. Има няколко основни групи от съставки, които е хубаво да спазваме всеки път, но имаме свободата да правим всякакви комбинации, които ни допадат. Ето за какво иде реч:
- Мазнина - зехтинът е класиката, но можем да ползваме слънчогледово, сусамово или друго растително олио
- Ядки - класиката са кедровите ядки, но можем да ги заменим с орехи, бадеми, кашу или лешници
- Пресни подправки - босилек, магданоз, риган, зелен лук
- Киселина - може да избираме между балсамов оцет, винен оцет или лимонов сок
- Чесънът е една от ключовите съставки, но ако имате непоносимост, можете да го изключите. Все пак помислете отново и го включете ;)
- Пармезан - задължително трябва да бъде прясно настърган. Това правило се отнася и за всички останали случаи, в които го използвате.
- Сол и черен пипер - винаги, задължителни, на вкус
А ето и една бърза и много лесна рецепта за паста с орехово песто.
Необходими продукти:
2 ч.ч. пълнозърнести фузили
1/2 ч.ч. орехи
2 скилидки чесън
сокът от 1/2 лимон
4 с.л. зехтин
2 с.л. прясно настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
Сваряваме фузилите според инструкциите на опаковката.
В хаванче или кухненски робот смесваме съставките за пестото.
Отцеждаме пастата като оставяме 4 с.л. от водата. Разбъркваме пестото в пастата и сервираме в дълбоки чинии.
Коментари
Публикуване на коментар