Крем супа с тиквички, тахан и мента
Откакто се застуди, не спирам да правя крем супи, затова не се сдържах да не споделя поредната изпробвана рецепта. Този път отдаваме чест на тиквичките, за да приготвим една изключително лека, свежа и вкусна крем супа.
От тази рецепта се усеща един вълнуващ ориенталски полъх, който се дължи на ментата, тахана и киселото мляко. Тези 3 съставки формират една чудесна комбинация и ви съветвам да я използвате, колкото се може по-често - например в сос за зелена салата или печено пиле.
Измиваме тиквичките, обелваме ги и отстраняваме краищата. Завиваме всяка тиквичка във фолио за печене, поставяме ги в тавичка и печем за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Изваждаме тиквичките от фолиото и ги оставяме за 5-6 минутки да изстинат.
Поставяме тиквичките, тахана, киселото мляко, чесъна, солта, ментата и сока от лимона в блендер и смиламе до получаване на гладка рядка консистенция.
Поръсваме супата със зехтина и още кисело мляко и поднасяме.
От тази рецепта се усеща един вълнуващ ориенталски полъх, който се дължи на ментата, тахана и киселото мляко. Тези 3 съставки формират една чудесна комбинация и ви съветвам да я използвате, колкото се може по-често - например в сос за зелена салата или печено пиле.
Необходими продукти:
3 тиквички
2 скилидки чесън
2 с.л. сусамов тахан
2 с.л. кисело мляко
1 лимон
4-5 стръка прясна мента
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Измиваме тиквичките, обелваме ги и отстраняваме краищата. Завиваме всяка тиквичка във фолио за печене, поставяме ги в тавичка и печем за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Изваждаме тиквичките от фолиото и ги оставяме за 5-6 минутки да изстинат.
Поставяме тиквичките, тахана, киселото мляко, чесъна, солта, ментата и сока от лимона в блендер и смиламе до получаване на гладка рядка консистенция.
Поръсваме супата със зехтина и още кисело мляко и поднасяме.
Коментари
Публикуване на коментар