Крокети от леща с млечен сос

Когато искам да приготвя нещо много засищащо, но не искам да използвам месо или тесто, прибягвам до подобни вегетариански рецепти. Лещата е много хранителна и вкусна, а лекият сос е чудесна добавка за пържените крокети.


Необходими продукти за крокетите:
500 г леща
3 скилидки чесън
2 яйца
5 с.л. брашно от спелта (или пълнозърнесто брашно)
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

Необходими продукти за соса:
200 мл кисело мляко
1 с.л. зехтин
1/3 червена чушка
сол на вкус

Измиваме и сваряваме лещата в подсолена вода до пълна готовност.
Отцеждаме водата, добавяме чесъна и пасираме. Добавяме подправките и оставяме да поизстине.
Когато лещата се охлади, добавяме яйцата и брашното и бъркаме, докато получим лепкава хомогенна смес.
Сипваме олио (около 3 пръста) в тенджера и го загряваме на котлона.
С помощта на 2 супени лъжици оформяме крокетите, овалваме ги в брашно от спелта (или пълнозърнесто брашно) и ги пържим в сгорещена мазнина.
Всеки крокет пържим за 1 минутка от всяка страна и поставяме в покрита с кухненска хартия чиния, за да отцедим излишната мазнина.
Разбиваме киселото мляко със зехтина и солта. Накълцваме на дребни кубчета чушката и поръсваме отгоре.

 

Коментари

Популярни публикации