Баница с кайма

След баницата със сирене и тиквеника, баницата с кайма е третото най-хубаво нещо, което можем да приготвим с точени кори.


Необходими продукти:
600 г кайма смес
2 глави лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 едър и сочен домат
1 пакет кори за баница
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. бял и черен сусам 
сол на вкус
зехтин

Накълцваме лука, чесъна и домата на ситно, а морковите рендосваме. Загряваме зехтин в дълбок тиган и запържваме лука.
Когато лукът омекне, добавяме морковите. След 3-4 минути добавяме чесъна и каймата. Разбъркваме постоянно, за да помогнем на каймата да се раздроби на дребни парчета.
Когато каймата е добре раздробена, добавяме накълцания на ситно домат. Разбъркваме хубаво. След 4-5 минути отстраняваме от котлона.
Намазваме дъното и стените на тава с малко зехтин.
Разстиламе корите на плота. Ще навиваме по 2 кори наведнъж. Разпределяме 3-4 с.л. от плънката в единия край по дължина на кората, захващаме 2 кори и ги навиваме на руло. Оформяме с първото руло охлювче в средата на тавата. Повтаряме с останалите кори, като навиваме всяка следваща двойка от вътре навън, докато напълним цялата тава.
Накрая поръсваме с мазнината, която ни е останала в тигана и с микса от бял и черен сусам.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или докато баницата се зачерви отгоре.
Когато това стане, я изваждаме, напръскваме с малко вода и я покриваме с кърпа, за да си "почине" за 15-20 минутки.


Коментари

Популярни публикации