Къри със зелен боб и ароматен ориз

Къри е индийско ястие, което се приготвя винаги много лесно и бързо, ухае удивително хубаво и засища добре. Комбинацията му с ориз помага да намалим консумацията на хляб.
В момента на пазара се намира чудесен зелен боб, който ще бъде главният герой в днешната рецепта за къри.


Необходими продукти:
2 ч.ч. зелен боб
1 едър и сочен домат
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. къри на прах
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион 
5-6 листенца пресен босилек

1 ч.ч. ориз
1 пръчка канела
2 карамфилчета
1 звездичка анасон
1 дафинов лист

Измиваме и почистваме зеления боб. По-дългите шушулки начупваме на половинки.
Нарязваме лука, чесъна и домата на ситно. Запържваме лука в сгорещена мазнина. След 2-3 минутки, когато лукът омекне, добавяме чесъна, джинджифила и подправките. Разбъркваме хубаво и добавяме боба и доматите.
Намаляваме огъня и оставяме да къкри под капак.
Междувременно сипваме в тенджерка ориза, 2 и 1/2 ч.ч. вода, пръчка канела, 2 карамфилчета, 1 дафинов лист и 1 звездичка анасон. Оставяме да заври на силен огън. Когато това стане, намаляваме огъня, похлупваме с капак и оставяме да се вари за 5 минутки. Накрая изключваме напълно котлона, махаме подправките, разбъркваме с лъжица ориза и оставяме под капака до момента на сервирането.
Когато зеленият боб се е сварил напълно, махаме тигана от котлона.
В широка чиния изсипваме ориза и го разстиламе като канапе. В средата изливаме кърито и поръсваме с босилек.  

Коментари

Популярни публикации