Салата от кореноплодни с босилков дресинг
Тази салата е пример за това как един единствен продукт може да ни вдъхнови и да измислим няколко различни рецепти за ястие. С мен се случи следното - купих червено цвекло и започнах да мисля как да го поднеса на салата по нов и по-интересен начин. Червеното цвекло се комбинира много добре с моркови, това от своя страна е една супер здравословна комбинация, която привлича към себе си още здравословни добавки като киноа, джинджифил, орехи, зехтин и босилек. За да разнообразя вкуса, реших да добавя глава целина и синьо сирене и да поднеса 3 вариации на така комбинираните вкусове, за да създам една богата, здравословна и много питателна салата.
Ако търсите идея за по-интересна салата за специална вечеря, ви предлагам да я поднесете по този начин с помощта на ринг или форма за сладки.
Сваряваме киноата, отцеждаме я и я оставяме да изстине.
Обелваме и настъргваме цвеклото. Разделяме го на 2 равни части.
Настъргваме морковите, целината и джинджифила. Смесваме ги заедно със слънчогледовите семки, малко зехтин и сол и отделяме 1/4 в малка купичка. По-голямата част оформяме с помощта на ринг в широки чинии.
Смесваме останалата част от морковената салата с половината червено цвекло, натрошеното синьо сирене и 1/2 от сварената киноа. Добавяме малко зехтин и сол и оформяме с помощта на ринга в чиниите.
Втората половина от червеното цвекло смесваме с останалата киноа, малко зехтин и сол и оформяме с ринга в чиниите.
Смесваме листата пресен босилек, зехтина, балсамовия оцет и солта и блендираме или пасираме до получаване на сос.
Запичаме орехите в нагрят сух тиган, докато покафенеят.
Поръсваме салатките с получения босилков сос и запечените орехи и поднасяме.
Ако търсите идея за по-интересна салата за специална вечеря, ви предлагам да я поднесете по този начин с помощта на ринг или форма за сладки.
Необходими продукти:
1 глава червено цвекло
2 моркова
1/4 глава целина
5 см. пресен джинджифил
4 с.л. киноа
80 г синьо сирене
1 шепа орехи
1 с.л. слънчогледови семки
Необходими продукти за босилковия дресинг:
2-3 стръка пресен босилек
3 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
сол на вкус
Сваряваме киноата, отцеждаме я и я оставяме да изстине.
Обелваме и настъргваме цвеклото. Разделяме го на 2 равни части.
Настъргваме морковите, целината и джинджифила. Смесваме ги заедно със слънчогледовите семки, малко зехтин и сол и отделяме 1/4 в малка купичка. По-голямата част оформяме с помощта на ринг в широки чинии.
Смесваме останалата част от морковената салата с половината червено цвекло, натрошеното синьо сирене и 1/2 от сварената киноа. Добавяме малко зехтин и сол и оформяме с помощта на ринга в чиниите.
Втората половина от червеното цвекло смесваме с останалата киноа, малко зехтин и сол и оформяме с ринга в чиниите.
Смесваме листата пресен босилек, зехтина, балсамовия оцет и солта и блендираме или пасираме до получаване на сос.
Запичаме орехите в нагрят сух тиган, докато покафенеят.
Поръсваме салатките с получения босилков сос и запечените орехи и поднасяме.
Коментари
Публикуване на коментар