Хрупкави зеленчуци върху хумус

Разнообразие в кухнята се постига винаги много лесно. Понякога е необходимо просто да комбинираме две изпитани ястия, за да получим едно ново превъзходно кулинарно изживяване. Пример е тази рецепта, вдъхновена от близкоизточната кухня - хрупкави ароматни зеленчуци върху канапе от хумус.


Необходими продукти за хумуса:
400 г сварен нахут
2 с.л. сусамов тахан
1 лимон
4 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус

За хрупкавите зеленчуци:
2 червени чушки
1 морков
5-6 кафяви печурки
1 глава бял лук
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума
сол на вкус
3 с.л. зехтин

Изсипваме нахута в блендер или в купа, ако използваме пасатор. Добавяме сока от лимона, чесъна, солта и черния пипер. Блендираме (пасираме), докато получим хомогенна смес. Продължаваме блендирането, като добавяме на тънка струйка зехтина. Пробваме получения хумус, за да преценим дали има нужда от още сол. Оставяме на страна.
Нарязваме лука на четвъртинки, а всяка четвъртинка - на 3 части. Обелваме и нарязваме моркова на пръчици, а всяка пръчица нарязваме на две по-къси пръчици.
Почистваме чушките от семките и ги нарязваме на ивички с приблизителната дължина на морковените пръчици.
Накрая нарязваме печурките на четвъртинки.
Загряваме зехтина и запържваме лука и морковите. След 4-5 минутки добавяме чушките.
Когато поомекнат, добавяме червения пипер, солта, куркумата и печурките. Разбъркваме хубаво и оставяме на умерен огън под капак за 3-4 минути.
Поднасяме, като разстиламе хумуса върху дъното на чиниите и поставяме по 4-5 лъжици от зеленчуците. Сервираме ястието топло.



Коментари

Популярни публикации