Селска постна яхнийка
Ето това е една чудесна лятна манджа, която носи заслужено засищане, възстановява силите и дарява усмивки между моментите на дъвчене и преглъщане. За да я приготвим, ни трябват единствено най-хубавите пресни български продукти на пазара (домати, тиквички, чушки, магданоз) + негово величество боба и незаменимите аромати на червения пипер, магданоза, ригана и джоджена. Лукът и чесънът са ясни - коя ли нашенска манджа може да мине без техния апетитен аромат.
Който обича месце, може да добави наденичка, свински късчета или пилешки бутчета, но аз предпочитам постния вариант, защото в летните жеги за предпочитане са леките манджички.
Накисваме боба от предната вечер. Сваряваме го до готовност в подсолена вода.
Нарязваме лука на ситно. Загряваме зехтин в дълбока тава или широка тенджера и задушаваме лука.
Когато поомекне, добавяме нарязаните чушки и червения пипер и задушаваме за 2-3 минутки.
Добавяме нарязаните чесън, тиквички, домати и отцедения боб. Идва ред на захарта и останалите подправки.
Разбъркваме всичко хубаво и оставяме да се задушава на умерен огън около 15-20 минутки.
Поднасяме с накълцан на едро пресен магданоз.
Който обича месце, може да добави наденичка, свински късчета или пилешки бутчета, но аз предпочитам постния вариант, защото в летните жеги за предпочитане са леките манджички.
Необходими продукти:
2 ч.ч. червен боб
1 глава лук
4 скилидки чесън
5-6 домата
3 червени чушки
2 тиквички
2 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
1 с.л. джоджен
1 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
3-4 стръка магданоз
Нарязваме лука на ситно. Загряваме зехтин в дълбока тава или широка тенджера и задушаваме лука.
Когато поомекне, добавяме нарязаните чушки и червения пипер и задушаваме за 2-3 минутки.
Добавяме нарязаните чесън, тиквички, домати и отцедения боб. Идва ред на захарта и останалите подправки.
Разбъркваме всичко хубаво и оставяме да се задушава на умерен огън около 15-20 минутки.
Поднасяме с накълцан на едро пресен магданоз.
Коментари
Публикуване на коментар