Вегетариански кюфтенца с млечнокисел сос
Тези кюфтенца са чудесна комбинация от зеленчуци, киноа и свеж млечен сос, която можем да превърнем в засищащ обяд или бърза лятна вечеря. И в двата случая върви чудесно с изстудено бяло вино.
Настъргваме тиквичките, осоляваме ги и разбъркваме хубаво. Поставяме ги в гевгир, за да се отцеди водата.
Накълцваме на ситно червените чушки и ги смесваме с тиквичките.
Добавяме яйцата и разбъркваме хубаво. Добавяме брашното и киноата и отново разбъркваме хубаво.
Накрая добавяме зехтина и подправките и разбъркваме.
Изсипваме по една лъжица от сместа върху покрита с хартия за печене тава, на разстояние 2-3 см между всяко кюфтенце и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Обръщаме кюфтенцата от другата страна и печем още 15-тина минутки.
Смесваме киселото мляко, накълцания на ситно копър, зехтина и солта.
Сервираме кюфтенцата, обилно поляти със соса.
Необходими продукти:
2 тиквички
2 червени чушки
3 яйца
6 с.л. ръжено брашно
6 с.л. киноа
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
За млечнокиселия сос:
400 мл кисело мляко
6-8 стръка пресен копър
3 с.л. зехтин
сол на вкус
Настъргваме тиквичките, осоляваме ги и разбъркваме хубаво. Поставяме ги в гевгир, за да се отцеди водата.
Накълцваме на ситно червените чушки и ги смесваме с тиквичките.
Добавяме яйцата и разбъркваме хубаво. Добавяме брашното и киноата и отново разбъркваме хубаво.
Накрая добавяме зехтина и подправките и разбъркваме.
Изсипваме по една лъжица от сместа върху покрита с хартия за печене тава, на разстояние 2-3 см между всяко кюфтенце и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Обръщаме кюфтенцата от другата страна и печем още 15-тина минутки.
Смесваме киселото мляко, накълцания на ситно копър, зехтина и солта.
Сервираме кюфтенцата, обилно поляти със соса.
Коментари
Публикуване на коментар