Гъбена полукрем супа

Тъй като към края на юни времето ни изненада със студен вятър и нетипично ниски за сезона температури, реших, че е време за една топла полукрем супа. Полукрем, защото ще пасираме само половината количество супа, но ще съединим двете части, за да комбинираме мекотата на едната със сочността на другата. Или казано другояче - да има какво да сдъвчеш, докато се наслаждаваш на кремообразната текстура на ароматните гъбки.


Необходими продукти:
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г гъби кладница
200 г кафяви печурки
1 стрък пресен розмарин
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме на ситно лука и морковите и ги задушаваме в сгорещените масло и зехтин.
Накълцваме розмарина и чесъна и ги добавяме в тенджерата. 
Измиваме хубаво печурките и ги нарязваме на едро. Добавяме ги към останалите съставки. 


Накъсваме кладницата по дължина и я добавяме в тенджерата. 
Накрая изливаме вода, овкусяваме със сол и черен пипер и похлупваме с капак. 
Когато супата заври, намаляваме огъня и оставяме да се вари за 10-тина минутки.

Изключваме котлона и оставяме за 15-20 минутки да изстине. Отделяме половината супа в блендер или втора тенджера и пасираме, докато получим кремообразна текстура. Връщаме получената крем супа при останалата и разбъркваме хубаво. Ако искаме да е топла, я връщаме отново на котлона за 5 минутки, докато се стопли.  
Поднасяме с прясно настърган пармезан.   


Коментари

Популярни публикации