Ориз басмати с риба и скариди

Морските дарове, ароматният ориз басмати и мекотата на кокосовото мляко в днешното ястие ще ни отведат на пътешествие из Индийския океан, тъй като оригиналната рецепта, от която почерпих вдъхновение, е от остров Мадагаскар. Ние обаче няма да използваме целия набор от съставки, като миди и 2-3 различни вида риба, за да направим ястието малко по-достъпно. Някои от останалите съставки, като кокосово мляко, джинджифил и ориз басмати, са малко по-скъпи, но вкусът и ароматът, които ще получим, си заслужават.
Пригответе това ястие по специален повод или просто, за да приповдигнете настроението си. Ако обичате риба и екзотични аромати, няма да съжалявате!      

Необходими продукти:
2 големи филета бяла риба
400 г скариди
1 глава лук
1 ч.ч. ориз басмати
2 ч.ч. кокосово мляко
2 червени чушки
1 люто зелено чушле
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион на зърна
1 ч.л. синапено семе
1 с.л. настърган пресен джинджифил 
1 ч.л. куркума
1 ч.л. гарам масала
1 лимон

Загряваме зехтин в дълбок тиган или тава и запържваме синапеното семе. Добавяме зърната кимион и разбъркваме. Добавяме и останалите сухи подправки и запържваме за 1-2 минути.
Добавяме нарязания на дребно лук, тънки ленти червени чушки и нарязаното на тънки кръгчета люто чушле.
Когато омекнат, добавяме нарязания на ситно чесън, настъргания джинджифил, изплакнатия и отцеден ориз и 2 ч.ч. вода.
Разбъркваме хубаво, за да разпределим ориза равномерно и добавяме нарязаната на парчета риба и скаридите.
Захлупваме с капак и оставяме да се задуши на умерен огън за около 10-15 минути, докато рибата се сготви.
Накрая добавяме кокосовото мляко и оставяме на слаб огън за още 10 минути.
Изстискваме лимоновия сок върху ястието и поднасяме с изстудено бяло вино.

Коментари

Популярни публикации