Тайландска салата с киноа

В оригинал тази салата се приготвя с оризови нудъли, но стремежът ми към експерименти надделява почти винаги, а и имам шкаф, пълен с киноа, така че се пригответе за няколко необичайни рецепти с "царицата на зърнените култури".
Започваме с една азиатска салата, чиито продукти сами по себе си няма да ви впечатлят кой знае колко, но дресингът е магьосникът, който ще я трансформира в чудничка вечеря.



Необходими продукти:
1 ч.ч. киноа
4 моркова
3 червени чушки
1 люто зелено чушле (по желание)
1 глава червен лук
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън (по желание)
3-4 стръка пресен магданоз

За дресинга:
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. зехтин
сокът от 1 лимон
1 с.л. соев сос
1 с. л. мед
1 с.л. настърган пресен джинджифил
сол на вкус

Сваряваме киноата, отцеждаме я от водата и я оставяме настрана.
Настъргваме морковите, нарязваме на ситно червения лук и червените чушки. Нарязваме на тънки шайби пресния чесън, пресния лук и лютото чушле.
Смесваме всичко в купа заедно с киноата.
Смесваме съставките за дресинга, изсипваме го в салата и разбъркваме хубаво.
Отгоре поръсваме с накълцания магданоз.


Коментари

Популярни публикации