Супа с коприва и домати

Пролет е и отново ще готвим с коприва. А тя е поводът да съчетаем приятното с полезното или разходка сред природата със собственоръчно набавяне на този великолепен пролетен продукт. Всичко което ви трябва са добро настроение, слънчево време и река или езеро, в близост до които расте копривата, тъй като тя обича влагата.
Два съвета от мен - вземете ръкавици и избирайте само връхчетата.

Необходими продукти:
400 г коприва
1/2 ч.ч. ориз
1 домат
1 морков
2 стръка пресен чесън
4 стръка пресен лук
1 стрък прясна мента
черен пипер и сол на вкус

Попарваме копривата с гореща вода, за да неутрализираме паренето. След това я изплакваме със студена вода, за да запазим свежия зелен цвят. Почистваме и нарязваме листата.
Нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, доматите и ментата. Изплакваме и отцеждаме ориза.
Задушаваме в зехтин морковите. Добавяме лука и чесъна. Когато омекнат, добавяме доматите, ментата и копривата. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Накрая добавяме ориза и гореща вода.
Когато супата заври, намаляваме огъня и похлупваме с капак за още 5-6 минути.



Коментари

Популярни публикации