Нахут с наденица и червен пипер
Непретенциозно, леко пикантно и много вкусно, това ястие е отлична алтернатива на класиката "Боб с наденица". Ако искате по-лесен и бърз вариант, вземете от магазина консерва със сварен нахут и варена или пушена наденица, но ако обичате да приготвяте всичко сами от началото до края, като мен, изберете суров нахут и сурова наденица.
Необходими продукти:
400 г суров нахут
2 сурови наденици
1 глава лук
4 червени чушки
400 г домати от буркан/консерва
2 стръка пресен лук
6 стръка магданоз
1 с.л. лютива паста от червени чушки
2 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Накисваме нахута във вода за 12 часа. Сменяме водата и слагаме да се свари на котлона за около 2-2,5 часа. Отцеждам водата, сипваме 2 с.л. зехтин и разбъркваме. Оставяме настрана.
Изпичаме наденицата на грил тиган или скара. Нарязваме я на парчета и оставяме настрана.
В дълбок и широк тиган задушаваме нарязания на дребно лук и нарязаните на къси ленти червени чушки.
Когато омекнат хубаво, добавяме доматите, лютата паста, червения пипер, сол и черен пипер на вкус.
Добавяме нахута и разбъркваме хубаво.
Накрая добавяме наденицата и оставяме да покъкри на слаб огън за 5 минутки, докато се смесят хубаво ароматите.
Махаме от котлона, добавяме магданоза и зеления лук и разбъркваме леко.
Коментари
Публикуване на коментар